Jak přesně zemnit plechový kabelový žlab?
Miroš Jan:
No pánové nemůžu si pomoc, ale v případě použití MARS žlabu jako náhodného ochranného vodiče, vidím chybu. Nejsem zastáncem použití MARS žlabu pro tyto účely. Vycházím z požadavku ČSN 33 2000-5-54, ed.2, září 2007, článek 543.2.3 cituji:
„Jako ochranné vodiče nebo vodiče ochranného pospojování se nesmějí použít tyto kovové části
- Kovová vodovodní potrubí
- Potrubí obsahující hořlavé plyny nebo kapaliny
- Konstrukční části vystavené za normálního provozu mechanickým namáháním
- Pohyblivá nebo poddajná kovová vedení, pokud pro účel ochranných vodičů nejsou přímo navržená
- Pohyblivé kovové části
- Kabelové lávky a kabelové žebříky
Poznámka N V české republice mohou být vodovodní potrubí používána jako vodiče pospojování. Pokud se týká kabelových lávek a žebříků, ty se dovoluje jako ochranné= vodiče nebo vodiče ochranného pospojování používat, pokud jsou součástí řádně vyprojektované soustavy pospojování, u níž se i při výměně jednotlivých částí dbá na zachování průběžné celistvosti a vodivosti, přičemž jednotlivé na sebe navazující části jsou v místech spojení označeny barevnou kombinací zelená/žlutá.
Možná že si to špatně vykládám, ale rozdíl mezi MARS žlabem a kabelovou lávkou nevidím. Dále při použití MARS žlabu, nedodržím v případě demontáže jednoho dílu žlabu uprostřed, celistvost ochranného,(náhodného ochranného), vodiče.
Já to dělám tak, že i do toho žlabu MARS, pokládám ZŽ vodič patřičného průřezu.
;)
Ladislav Koštejn:
To kolega Miroš:
Já svoji odpověď nemyslel použít MARS žlab jako náhradní ochr.vodič tento dojem mohl asi vzniknout z doplnění kolegou Mužíkem.
Jenom jsem opověděl na vstupní otázku a uvedl zkušenost z praxe.
To připojení na začátku a konci jsem myslel vývod PE vodičem např. z výchozího rozvaděče a na konci trasy připojit žlab na PE svorku koncového rozvaděče žlab je tedy spojen s ochr. obvodem , ale nesupluje jeho funkci a mám větší jistotu ochrany.
Při delších trasách doporučuji taktéž jako Vy táhnout PE vodič souběžně s kabely a po určitých úsecích smyčkováním spojit se žlabem(hlavně u drátěných kabelových žlabů). (dance) ;) o:-)
Miroš Jan:
TO: Koštejn ;)
Né vždy je potřeba připojit kabelový žlab k vodiči PE.
Ladislav Koštejn:
To Miroš: Souhlasím, ale neuškodí to!? ;) ;) ;)
Štefan Beláň:
Citace: Miroš Jan 11.06.2009, 11:29
Možná že si to špatně vykládám, ale rozdíl mezi MARS žlabem a kabelovou lávkou nevidím. Dále při použití MARS žlabu, nedodržím v případě demontáže jednoho dílu žlabu uprostřed, celistvost ochranného,(náhodného ochranného), vodiče.
Já to dělám tak, že i do toho žlabu MARS, pokládám ZŽ vodič patřičného průřezu.
;)
TO: Miroš (jednicka)
Tak přesně se to má dělat, jak to děláte Vy. (poklona)
PS: Připojení nosné konstrukce (žlabu) k ochrannému vodiči je nutné pouze v případech, kdy uložené vedení nn nemá izolaci ve třídě ochrany II., a tu májí z 95%-100%% všechna vedení používaná k ukládání na povrch.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana