Jak správně řešit ochranu kovových vložek komínů před úderem blesku?
Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Ratiborský 15.07.2009, 13:36
Já jsem si chtěl pouze ověřit co jste textem : "ona ta léta vědeckého výzkumu se nepočítají" vlastně myslel teď jste to vysvětlil .
Každý, kdo chce, tak pochopí z jakých zdrojů tvůrci textů v EN 62305-X vlastně čerpali a jaké materiály použili.
A mně konečně došlo, že vás ty informace ve skutečnosti vůbec nezajímají. Vďaka (lehni, robote!) za potvrzení.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Fuk Tomáš 15.07.2009, 22:16
A mně konečně došlo, že vás ty informace ve skutečnosti vůbec nezajímají. Vďaka (lehni, robote!) za potvrzení.
Ale informace mne zajímají jen mne zaráží,když někdo při vysvětlování triviálních záležitostí používá tolik jinotajů a dělá z jednoduchých záležitostí málem výsledky vědeckého bádání.
Myslete si co chcete,ale i z průběhu diskuzí je zřejmé,že stejný nebo podobný názor má hodně diskutujících na tomto fóru.
Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Ratiborský 15.07.2009, 22:51
Ale informace mne zajímají jen mne zaráží,když někdo při vysvětlování triviálních záležitostí používá tolik jinotajů a dělá z jednoduchých záležitostí málem výsledky vědeckého bádání.
Ano, je to krásné, že takové věci, jako třeba Kirchhoffovy zákony, považujeme dnes za jasné, triviální a samozřejmé, a že k jejich objevení snad ani nebylo třeba žádného bádání.
Že do této "samozřejmé" kategorie řadíte už i ochranu před bleskem podle EN 62305, to jste mě mile překvapil a kol. Hájek bude přímo nadšen, až se to dozví! :D
Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš 16.07.2009, 13:41
Ano, je to krásné, že takové věci, jako třeba Kirchhoffovy zákony, považujeme dnes za jasné, triviální a samozřejmé, a že k jejich objevení snad ani nebylo třeba žádného bádání.
Že do této "samozřejmé" kategorie řadíte už i ochranu před bleskem podle EN 62305, to jste mě mile překvapil a kol. Hájek bude přímo nadšen, až se to dozví! :D
Kirchhoffovy zákony jsou dílo lidského ducha a důvtipu, což je u EN 62305-2 diskutabilní.
Je úplně jedno, zda vznikla norma EN 62305 po letech vědeckého bádání, nebo jako opis knihy "Řihánek, Postránecký, Bouřky a ochrana před bleskem, vyd. Nakladatelství ČSAV 1957", jak tvrdíte výše.
Kirchoffovy zákony s elaborátem EN 62305-2 nelze vůbec srovnávat - docela jistě jej přežijí, budou tady ještě dlouho potom až někdo kompetrentní ten normový paskvil zruší.
Jirka Š.:
Než si tady začnete nadávat :) možná by bylo vhodné to převést do praktické roviny. Dám příklad:
Třípodlažní dům s napůl zapuštěným suterénem (bývalou kotelnou ÚT), komín se třemi nerez vložkami, každá končí v jednom patře. Komín se jakžtakž vejde do ochranného prostoru ne příliš kvalitního hromosvodu (snad se v budoucnu bude i rekonstruovat), ale jen vďaka (lehni, robote!) tomu, že jsou to ještě ty "poctivé" prvorepublikov é dvoumetrové jímací tyče.
Takže vložky dole uzemnit ekv. šestky mědi? Připojit také k trubkám plynu v jednotlivých patrech?
A teď lahůdka: Pokud to zemnění protáhnu komínem do té bývalé kotelny asi metr a něco pod úrovní terénu (jediná možná cesta), co s tím dál? HOP nebo obdoba v objektu není, zemnící pásek ani náhodou. Prokopat a nějak připojit ke svodu hromosvodu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana