Jak určit termín pravidelné revize stroje?
František Šohajda:
TO:Jirka Š. Svejkovský
Já osobně používám SW na revize a je tam spousta tzv. prázdných formulářů na různé typy revizí..../jen si je upravím podle mého gusta / ....něco jak popisuje kolega Miroš....
Nechtěl jsem nikoho sepsut...více lidí víc zná a umí. ;D
Jirka Š. Svejkovský:
Problém je možná i v tom, že zákazník vyžaduje s novým strojem výchozí "revizi". Tak mu ji dodáme.
Miroš Jan:
Kolego Svejkovský, nejste sám. Valná většina zákazníků chce výchozí revizi.
Já to píšu takto: „Zpráva o výchozí revizi elektrické části strojního zařízení." Do kolonky použité předpisy, uvádím ČSN EN 60204-1, žádnou jinou normu tam neuvádím. Možná to je špatně, ale takto to píšu. o:-)
Radim Strycharski:
Kolegové, pokusím se tady shrnout pár skutečností, o kterých tu v předchozích příspěvcích nebylo moc jasno. Já to vidím takto:
1, ČSN 33 2000-6 platí jak pro výchozí, tak i pro pravidelné revize instalací nn. Bavíme se tu o strojích, takže tato norma nás nezajímá.
2, ČSN 33 1500 platí jak pro výchozí, tak i pro pravidelné revize zařízení obecně. Není důvod nepovažovat za el.zařízení i elektrickou výzbroj stroje. Proto v případě revize stroje bych ve zprávě vždy uvedl ČSN 33 1500. Podobně, jako se uvádí tato norma u zařízení vn.
3, Je zde rozdíl v zaměření norem ČSN 33 2000-6 a ČSN 60204-1 ed.2. První se týká instalací a jejich revizí, druhá strojů a jejich zkoušek. Takže revize se dají dělat jen podle procesních norem na revize, tj. ČSN 33 1500, ČSN 33 2000-6, ČSN 1600 a ČSN 33 1610, případně dle PNE 33 0000-6 (nejsem si jistý, jestli jsem tu PNE napsal dobře). Žádné další mě nenapadají.
4, El.zařízení strojů jsou podle mého názoru vyhrazená el.zařízení (pokud zrovna nejsou určená nebo to není soukromý majetek souseda), a proto by měly podléhat revizím. Protože se jedná o specifická, mnohdy složitá zařízení z hlediska rizika úrazu, škody apod., jsou kromě revizí předepsány i zkoušky NV 378/2001.
Myslím, že nejfundovanějš í příspěvek v této diskusi zde poskytl kolega Valenta (jednicka).
P.S.: Dnes již nemáme pracovní stroje, ale strojní zařízení, pokud byste si to chtěli změnit ve formuláři.
Miroš Jan:
Kolego Strycharsky, souhlasím s Vámi v bodech 1,2,a3.
Ve 4 bodě, s Vámi nesouhlasím. Důvod je nasnadě. Pokud norma na elektrické části strojního zařízení, ČSN EN 60204-1, 2000, uvádí pro elektrické části, zkoušky dle článku 19, tak, prostě provedu zkoušky.
ČSN EN 60204-1, ed.2, červen 2007, má v oddíle 18 ověřování, provedu ověřování elektrické části dle normy a basta. To že ověřování, například ochrany před nebezpečným dotykem neživé části automatickým odpojením, dělám shodně jak pro strojní zařízení, tak pro elektrické instalace,(kromě několika výjimek), je jedno. Výsledek by měl být stejný.
Ale například u funkčních zkoušek, prolezu všechny bezpečnostní spínače, snímače, elektromagneti cké dveřní zámky, světelné závory, snímače ochranných krytů, ovladače nouzového vypnutí, nebo ovladače nouzového zastavení, provedu zkoušku, a tuto skutečnost vyznačím do protokolu o ověření dle normy.
Úkony spojené s výchozí revizí elektroinstala ce, a úkony spojené s ověřením elektrické části strojního zařízení, jsou v ledasčem podobné, neli shodné, ale né ve všem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana