Jak určit termín pravidelné revize stroje?

<< < (6/11) > >>

Jan Alin:
Citace: Štefan Beláň  30.05.2009, 18:51

Pochopitelně, že velká strojní zařízení a obráběcí linky mají také instalaci,  která propojuje celý komplet.  :)

A na tu se revize dělá nebo nedělá a podle jaké normy??

Miroš Jan:
Páni kolegové, můj názor je následující.
Strojní zařízení, (nebudu psát definici),  mám rozděleno do dvou částí:
1)    Vyrobené před účinností zákona 22/97 Sb.
2)   Vyrobené dle zákona 22/97 Sb.

U té první kategorie, postupuji dle NV 378/2001.  Tam je vše zcela jasně napsáno. Čili pokud je strojní zařízení např. 20 let staré, a je znám výrobce, měli by být z podkladů jasné kontroly prohlídky a když chcete i revize. Pokud není výrobce znám, nebo výrobní firma zanikla, je to vše v kompetenci provozovatele daného strojního zařízení. Provozovatel musí provést analýzu rizika, na základě této analýzi, musí dané strojní zařízení splňovat minimální požadavky na bezpečnost. Musí si vypracovat dokumentaci, správnou a bezpečnou obsluhu a údržbu, včetně zakázané manipulace, atd.  Dále si musí provozovatel určit, kdo smí provádět 1 x za 12 měsíců prohlídky, a co při těchto prohlídkách dělat. Podle mě je to o fyzické kontrole strojní ho zařízení, (ochranné kryty např.) No a v neposlední řadě, stanovit termíny zkoušek elektrické části strojního zařízení. Opět je to na provozovateli strojního zařízení. Bohužel toto nezná valná většina provozovatelů.

No a u té druhé kategorie, je to dle všech předpisů, NV, a zákonů. Čili strojní zařízení vyrobená po datu účinnosti zákona 22/97 Sb.,  a předpisů souvisejících, musí splňovat základní požadavky na bezpečnost. Takže je pouze na výrobci, a nebo dovozci každého strojního zařízení, jak toto vše splní.
Takže kontrolu strojního zařízení 1 x za 12 měsíců, anebo jiná doba, a zkoušky elektrické části stejně.

Bohužel, je v současné době, znalost zákonů výrobců, anebo i dovozců strojního zařízení mizerná, ba přímo žalostná, a z toho důvodu jsou problémy takové, jaké jsou.

Radim Strycharski:
Dovoluji si připomenout, že revizím podléhají elektrická zařízení. To je obecný pojem. Elektrická zařízení se rozdělují na elektrické výrobky (rozvaděče, stroje) a elektrické instalace (propojení rozvaděčů, propojení strojů). Výrobky a instalace jsou speciální pojmy pro zařízení. Není mi nic známo o tom, že by nějaký předpis určoval, že se revidují pouze instalace a nikoliv výrobky. Za to vím, že se revidují zařízení.

Miroš Jan:
Kolego Stryacharski.
Takže výchozí revize elektro se provádí dle ČSN 33 2000-6. Podle mne tato norma jednoznačně platí na elektrické instalace neboli stavební elektroinstala ce. Je jedno jestli to jsou kanceláře, průmyslové provozy, nebo obytné místnosti. Pro periodické revize platí ČSN 33 1500. Nikoliv však nelze tyto normy použít na elektrické části strojních zařízení.
Norma ČSN EN 60204-1, nehovoří o revizích, ale pouze o ověření elektrické části na strojním zařízení.

František Šohajda:
Jak píše kolega Miroš....na přezkoušení RT došel jeden kolega s rev. zprávou na stroj a napsal
/možná že měl tiskopis předepsaný/ a bylo tam podle ČSN 33 2000-6 a to by jste měli vidět co to udělalo ze zkoušejícíma..!!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana