Jak určit termín pravidelné revize stroje?
Jan Alin:
Citace: Štefan Beláň 30.05.2009, 10:19
TO: Greguš
Díky za toto vyjádření. (jednicka) (poklona)
Doufám že si to všichni diskutující zapamatují a přestanou nesmyslné diskuze o pravidelných revizích strojů. (norm)
No a co se stroji které byly vyrobeny v dobách kdy se revize strojního zařízení prováděly, na ty se zákon 22 nevztahuje. Podle mě je nesmyslné že není jasná legislativa v tom co se má provádět a kdo to má provádět, nikoli výchozí nebo pravidelné revize strojů při kterých kolikrát RT objevil závady které přímo ohrožovaly život. Ohánění se pravidelnou údržbou a kontrolami je v době kdy údržby jako takové neexistují je nesmysl. Formulace v NV378 jsou nešťastně volené a dodnes se různé skupiny dohadují na jaké zařízení se vztahuje a na co ne.
To že se vzdáváme funkčního kontrolního mechanizmu v podobě RT vidím jako chybu a značka CE je taková fraška až to bolí, zkuste se zeptal montérů různých zařízení co vědí o elektrice a jak označení CE na jejich výrobku vzniklo.
Štefan Beláň:
Citace: Hofman Jaroslav 30.05.2009, 17:39
...napíšu revizi na elektroinstala ci stroje, ale stroj ve své elektroinstala ci toto zajištění proti rozběhu vlastně nemá.
Rád prostuduji Vaše zkušenosti
A je to tady zase - instalace. (wall)
Výrobky, stroje, spotřebiče ...atd., mají vnitřní zapojení, propojení...at d., nikoliv instalaci.
Naučte se používat správné termíny, jinak si koledujete o malér. :)
TO: Hofman
A položil jste si otázku, proč tyto malé obráběcí stroje (nářadí) nemají provedeno zajištění proti samovolnému spuštění? ;)
Proč chcete zasahovat do práva výrobců? :o
Štefan Beláň:
Citace: Jan Alin 30.05.2009, 18:14
...Podle mě je nesmyslné že není jasná legislativa v tom co se má provádět a kdo to má provádět, nikoli výchozí nebo pravidelné revize strojů při kterých kolikrát RT objevil závady které přímo ohrožovaly život...
TO: Alin
Já mám naprosto opačný názor, co se týče strojů. Chyba není v legislativě, ale v lidech. Kdyby bylo vše tak jasné i pro ostatní zařízení jako jsou předpisy pro strojní zařízení. :-\
Komu je odborná prohlídka 1x ročně málo, může provádět kontroly v rozsahu stanoveném normou a zákonem třeba 1x měsíčně. (doh)
To si ale ten stroj moc peněz nevydělá. (zle)
Štefan Beláň:
Citace: Štefan Beláň 30.05.2009, 18:17
A je to tady zase - instalace. (wall)
Výrobky, stroje, spotřebiče ...atd., mají vnitřní zapojení, propojení...at d., nikoliv instalaci.
Naučte se používat správné termíny, jinak si koledujete o malér. :)
Abych nebyl kamenován, tak musím upřesnit, že při vyjádření jsem měl na mysli malé stroje (brusky, vrtačky...) které popisoval pan Hofman. Pochopitelně, že velká strojní zařízení a obráběcí linky mají také instalaci, která propojuje celý komplet. :)
Jan Alin:
Citace: Štefan Beláň 30.05.2009, 18:29
Komu je odborná prohlídka 1x ročně málo, může provádět kontroly v rozsahu stanoveném normou a zákonem třeba 1x měsíčně. (doh)
To je právě ono, co je to ta odborná prohlídka, co má obsahovat a kdo ji má provádět? To že výrobce má rozsah těchto prohlídek určit v návodu je jen zbožné přání a kvalifikace člověka provádějícího prohlídku je také nejasná. Takhle to skončí tak že na každou blbost bude nějaký předmětový předpis který nikdo nikdy nečetl a provádění údržby a kontrol bude jen papírové a bezpečnosti to neprospěje. Například to že malá stolní bruska může mít jen vypínač je dáno taky normou ale kdo to ví ?, zjevně nikdo protože to nikdo neuvedl. Nechat provozovatele v situaci že má provádět něco a neurčit co ale dát mu za to právní zodpovědnost je kocourkov.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana