Jak určit termín pravidelné revize stroje?

<< < (4/11) > >>

Rozmahel Vladimír:
Nechci spekulovat o tom, jestli se ověření bezpečnosti před úrazem el.proudem u nějakého pracovního stroje nazve revize nebo prohlídka. Důležitá je kvalifikace toho, kdo to dělá a jaké má vybavení. U nového stroje není co řešit. Ověří se přívodní vedení, stroj se připojí a je to hotovo. Myslím si, že je ale velký rozdíl v tom, jestli se takto připojí nový stroj a nebo když je pak takový stroj v provozu léta. Může to být linka v Mladé Boleslavi, ale taky úplně obyčejná hoblovka v malé dílně. Znám z praxe případy, kdy stav el.instalace takovýchto strojů je žalostný. Je pravda, že spousta závad může být zjištěna vizuálně, ale ověření podmínek samočinného odpojení, spojitost ochranného obvodu, kontrola stavu el.instalace pod kryty, atd.. to už by přeci chtělo určité znalosti a vybavení. Není úkol RT, aby vyhodnocoval nějaká rizika. Základní úloha pravidelné revize je ověření podmínek ochrany proti úrazu a požáru. Pokud si provozovatel napíše nějaký řád, dle kterého pojede, tak je to otázka časované bomby. Potom, když se ale na takovém stroji něco stane, bude se mu dle mého soudu těžko vysvětlovat...

Miloslav Dunda:
Revize strojů se neprovádí, ale podle NV 378/2002 se má provádět pravidelná kontrola strojního zařízení nejméně 1x za rok. (Co ta kontrola obnáší? asi jenom ty položky, které jsou v tom NV vypsané. A jak to jinak udělat než jako revizi? No a tím pádem je ta revize asi správně s názvem kontrola alespoň 1x ročně a nezáleží na vnějších vlivech apod. (asi - se domnívám).   

Radim Strycharski:
Citace: Štefan Beláň  30.05.2009, 10:19

TO: Greguš

Díky za toto vyjádření. (jednicka) (poklona)
Doufám že si to všichni diskutující zapamatují a přestanou nesmyslné diskuze o pravidelných revizích strojů. (norm)

Proč nesmyslné diskuze? Mně naopak připadá nesmyslné, že ruční vrtačka se musí revidovat a stolní vrtačka už ne. Pokud v tom vidíte nějakou logiku, tak mi ji prosím odhalte, mně to hlava nebere  (cryi)

Štefan Beláň:
Citace: Radim Strycharski  30.05.2009, 14:43

Proč nesmyslné diskuze? Mně naopak připadá nesmyslné, že ruční vrtačka se musí revidovat a stolní vrtačka už ne. Pokud v tom vidíte nějakou logiku, tak mi ji prosím odhalte, mně to hlava nebere  (cryi)

Ověřování bezpečnosti u strojního zařízení je mnohem složitější záležitost než elektrické instalace. Proto je stanovená maximální lhůta kontrol 1x ročně.   (norm) Roční kontrolu (nikoliv jen jednoduchou revizi elektro) nikdy nezvládne pouze jeden pracovník, ale vždy musí být kolektiv odborníků z dané problematiky a hlavně musí mít znalosti konkrétního provozu, umístění a mnoho dalších informací, které cizí revizní technik nikdy nemůže znát.  (no)

Tyto kontroly si má výhradně zajišťovat provozovatel, jelikož se jedná o průmyslovou provozovnu, a průmyslové provozovny mají mít odbornou údržbu (vím že skutečnost je dnes naprosto jiná  :'( )

Mnoho techniků se nedokáže osvobodit od souboru ČSN 33 2000 a stále motají předpisy pro strojní zařízení s instalacemi. Revize instalací a sním související termíny pravidelných revizí dle ČSN 33 2000-6 a ČSN 1500 končí na připojovacích svorkách strojního zařízení.  Dále je to již právě odborná prohlídka a kontrola podle specifických předpisů.

Co se týče termínů dle ČSN 33 1500, tak je v čl. 3.1 (Zm.1) je uvedeno, že lhůty uvedené v tab. 1 neplatí v případě, že pro pravidelné revize určitého typu zařízení platí samostatná norma stanovující postupy pro provádění revizí.

Proto se stroje kontrolují, jak už zde bylo řečeno, podle ČSN EN 60204-1 ed.2 a souvisejících právní předpisů (zákonů, vyhlášek a nařízení vlády).

Hofman Jaroslav:
K problematice strojů,
V normě je předepsáno zajištění proti rozběhnutí stroje po ztrátě a opětovném zapnutí napájení.

Ani nové stolní a stojanové brusky a vrtačky staršího typu,které mají pouze silový vypinač tak této normě nevyhovují.

Revize provádím v odborném učilišti a doporučuji do zásuvkových skříní ,z kterých jsou tyto stroje připojené instalovat stykač.
Tím asi naplním normu bezpečnosti,ale neinstaluji to ve stroji,ale na přívodním napájení.
Kontrolu provedu včetně potřebného měření,napíšu revizi na elektroinstala ci stroje,ale stroj ve své elektroinstala ci toto zajištění proti rozběhu vlastně nemá.

Rád prostuduji Vaše zkušenosti

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana