Jak je to s odběrem žárovek 12V a 230V?
Radim Strycharski:
To: Fuk (jednicka)
Když už jsme u těch teplot, tak vyšší teplota dělá sice vyšší účinnost, ale i zkracuje životnost (ovšem když srovnáváme srovnatelné, např. stejné baňky 230 V 35W a 50 W). Kdykoliv jsem někam instaloval 50 W, tak investor za pár dní volal, že to shořelo a vyřešily to vždycky žárovky 35 W. Zajímavé je, že kdykoliv koupím svítidlo v balení i se žárovkou, tak je tam vždycky 50 W. A pak následuje brzká výměna :-[
Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š. 26.05.2009, 11:03
jenom se musím přiznat, že halogenovou žárovku na 230V jsem nikdy v ruce nedržel. Takže tezi o tenčím vláknu bych nemohl doložit vlastním pozorováním.
Stačí zajít do nějakého Bau/Ob/Horn... a v klidu si to prohlídnout.Citace: Radim Strycharski 26.05.2009, 13:46
To: Fuk (jednicka)
Když už jsme u těch teplot, tak vyšší teplota dělá sice vyšší účinnost, ale i zkracuje životnost (ovšem když srovnáváme srovnatelné, např. stejné baňky 230 V 35W a 50 W). Kdykoliv jsem někam instaloval 50 W, tak investor za pár dní volal, že to shořelo a vyřešily to vždycky žárovky 35 W. Zajímavé je, že kdykoliv koupím svítidlo v balení i se žárovkou, tak je tam vždycky 50 W. A pak následuje brzká výměna :-[
Tak to dopadá, když není svítidlo konstruováno s ohledem na dostatečné chlazení :(
Radim Strycharski:
To nevypadá na nevhodnou konstrukci svítidelˇ (no). Spíš bych řekl, že ty žárovky jsou na ten výkon už prostě příliš malé a neuchladí se. Nemají to přídavné chlazení, jako třeba v autě.
Jirka Š.:
Nemůže to být i tím, že do kompletních svítidel se prostě přibalí ty nejšitovější možné žárovky za co nejméně peněz?
Vladimír Šťavík:
Ohledně přibalených žárovek ke svítidlum jsem v marketu slyšel následující vysvětlení:
Kupujete si svítidlo ke kterému je zdarma přibalena žárovka na vyzkoušení svítidla. Proto se na žárovku nevztahuje žádná záruka. Pak je možné přibalit jakýkoliv typ, ktérý alespoň chvíli svítí. Potom si koupíte pořádnou značkovou žárovku, která stojí někdy i více než vlastní svítidlo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana