Jaká je rozumná rezerva modulů v rozvaděči?
Jozef Baránka:
Rozvádzač zaplnený na 100% nemusí znamenať pochybenie projektanta. Ak vedie silnejší okruh do miest, kde sa môže zriadiť podružný rozvádzač (ak ho niekedy bude treba), potom HR bez rezervy je v úplnom poriadku.
Je lepšie vymeniť slabší istič za silnejší na predimenzovano m okruhu, ako nechávať v HR rezervu a potom okolo HR sekať do stien, podlahy a stropu.
Jan Franěk:
Citace: Jozef Baránka 07.04.2017, 06:46
Rozvádzač zaplnený na 100% nemusí znamenať pochybenie projektanta
Máte pravdu. Ve většině případů to nezaviní projektant, ale montér, který to dělá právě bez projektu. Na druhém místě jsou různé polorekonstruk ce, kdy se zapní plánovaná rezerva tak, že se rozvaděč stává až přeplněným. Pokud jde o projektanty, tak se s tím setkávám pouze v případech, kdy projektant maluje čáry a nemá o elektrice šajna. Tedy nevlastní potřebný par.10. vyhl.50.
;) ;) ;)
Ak vedie silnejší okruh do miest, kde sa môže zriadiť podružný rozvádzač (ak ho niekedy bude treba), potom HR bez rezervy je v úplnom poriadku.
Ne, není a na tom si trvám. Je to známka amatérismu a diletanství.
Je lepšie vymeniť slabší istič za silnejší na predimenzovano m okruhu, ako nechávať v HR rezervu a potom okolo HR sekať do stien, podlahy a stropu.
Tak to jsem jaksi nepochopil :-\
Citace: Ivan Taraba 07.04.2017, 01:03
Rezerva je z praktického hlediska určitě dobrá věc. Jenže když se nad tím trochu hlouběji zamyslíme, tak k čemu je rezerva?
..............
Za mně 10% rezervy je OK, ale pokud to prostorově nevyjde a musí se využít plných 100%, přičemž to vyhoví zkouškám, tak taky OK. Ani se nedivím, jestli to v normě není.
Rezerva může sloužit například k tomu, že máme v rozvaděči stykač na bojler a ten jisto jistě někdy vbudoucnu vyměníme za nový. V případě že neznáte parametry stykače, máte dostatečnou rezervu na to, aby oteplení vyšlo. Jinak musíte vybírat aby se vám nestalo to co jsem již několikrát potkal. Stačilo když přišlo teplé léto a nejvíce zatížené jističe (bojler, klima) začali náhodně vybavovat, kvůli přehřátí. Dle informací od majitele domu, vždy, když teplota překročila 29°C, což na chodbě plné oken a bez klimatizace nebyl po pár dnech v řadě za sebou, zalitých sluncem, zas tak velký problém. Byly zde někde i fotky rozvaděčů. které měli jako letní příslušenství 1-4 stojanové ventilátory a odendaná dvířka. Chápu že u bytového rozvaděče, nedo rozvaděče v RD to vypadá jako hloupost, ale i tam tyto případy jsou, když je rozvaděč na 100% zaplněn. Přiznávám že sám jsem svůj pohled měnil několikrát a především zároveň s tím, jak jsem v praxi potkával častěji podobná zvěrstva.
Tedy ještě jednou nemusí to být nutně závada, ale rozhodně je to špatná známka pro montéra, nebo projektanta, pokud se bavíme o bytové výstavbě. Navíc možná komplikace v budoucnu.
V průmyslu to bývá ošetřeno dalšími předpisy, protože tam není hlavním kritériem cena, ale spolehlivost a dlouhá životnost.
Jan Bocek:
Citace: Ivan Taraba 07.04.2017, 01:03
Rezerva je z praktického hlediska určitě dobrá věc. Jenže když se nad tím trochu hlouběji zamyslíme, tak k čemu je rezerva?
a) K lepšímu chlazení přístrojů?
Dobrá, ale pokud nemohu rozvaděč zaplnit na 100% kvůli tomu, že by se přehříval, tak pak nejde o žádnou doborovlnou rezervu ale nutnost a z těch případných 80% využití se stává 100%.
b) Abych mohl do rozvaděče doplňovat přístroje?
To je krásná a praktická věc, jenže to by znamenalo, že takový doplněný rozvaděč musím vyjmout, kompletně přepočítat tepelné zatížení a přetestovat. A to už snad ani není doplnění rozvaděče ale repase.
Když si dáme tu práci a začneme poctivě počítat tepelné ztráty v rozvaděči podle ČSN EN 61439-1 ed. 2 a zvolíme ještě 10-20% prostorové rezervy, tak splníme oba body.
Velice často se setkávám s projekty, kdy jsou pouze "ty čáry". Abych mohl provést řádně VRZ, musím montážní firmě připravit výrobní dokumentaci. Ta představuje konkrétní návrh rozvaděče s rozmístěním prvků a vhodným zaústěním kabelů, včetně průchodek. A zde je nutný výpočet tepelných ztrát a tím i velikost rozvaděče.
To co píše Honza Franěk. Skoro nikdo to nedělá a přistupuje k tomu "tak nějak". Prostě amatérismus a porušování zákonů. Výrobce je povinný vypracovat výrobní dokumentaci a doložit ji jako protokol shody s předpisy. Je to vždy velké překvapení u firem, když chci výrobní dokumentaci skutečného stavu a ještě s "přelepkou" loga firmy a podpisy.
Již jste viděli zelenou přelepku s logem TIČRu na dokumentaci elektrického zařízení třídy I. podle zákona 73/2010 sb.? Takovou povinnost má i výrobce podle NV 118/2016 Sb. , opatřit výrobní dokumentaci, kterou předává uživateli. Opravdu si myslíte, že jsem se na staré roky zbláznil?
IM:
Citace: Jan Bocek 07.04.2017, 08:45
Již jste viděli zelenou přelepku s logem TIČRu na dokumentaci elektrického zařízení třídy I. podle zákona 73/2010 sb.?
:-[ Já znám jen vyhlášku č. 73/2010 Sb.
Jan Bocek:
Citace: Milan Illek 07.04.2017, 09:47
:-[ Já znám jen vyhlášku č. 73/2010 Sb.
To je skvělá zpráva, protože mnohým elektro firmám to nic neříká.
Ano, dokonce jsem to předpokládal, že budu opraven. Na druhé straně pak otázka, zdá i vyhláška a NV zezavazňuje dané ČSN? Jinak s Vámi pane Illek naprosto již po sté souhlasím, že technik se má vyjadřovat přesně. Možná zde někdo přispěje příspěvkem jaké jsou zásadní rozdíly mezí zákonem, vyhláškou, nařízením vlády a jaké to má praktické dopady.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana