Jaká je rozumná rezerva modulů v rozvaděči?

(1/12) > >>

Martin Kafka:
Rozvaděč RB rod. domu (novostavba).
Dle projektu  je rozvaděč s kapacitou 36. modulů  osazen 31. moduly.
Podle mého je rezerva nedostatečná, nehledě na to, jak obtížně se bude tento rozvaděč zapojovat (záměrně neuvádím typ a také vím o všem co se týká výroby rozvaděčů).
Jakou rezervu používáte vy při návrhu rozvaděče?

#117#

Zdenek Jakubcik 1:
Pokud to trochu jde, tak nechávám prázdnou jednu řadu. Už mi to hodněkrát pomohlo.

Pavel Horský:
Na toto neexistuje jednoznačná odpověď. Jestliže budeme uvažovat, že se majitel do budoucna rozhodne pro přepěťovou ochranu a jí předřazený pojistkový odpínač a pořídí si nějaká další zařízení, která vyžadují samostatná jištění, no pak můžete počítat s rezervou např. 20. modulů.
Osobně to dělám tak, že vždy jedno pole nechávám pro hl. vypínač, poj. odpínač a přepěťovku,
další si pak dle log. myšlení navrhnu tak aby dobře navazovali chrániče na jističe a poslední řadu nechávám vždy na napájecí zdroj DT.
Vždy nechávám volné rezervy (10A, 16A ) dle uvážení, podle obsáhlosti elektroinstala ce.

Jan Hájek:
Doporučuji vzít rozumné množství rezervy a vynásobit to dvěma a pak pro jistotu ještě jednou. Já jsem bohužel násobil jen jednou a tak došlo ke kompromisům. Na RD 36 je opravdu málo.

Jaroslav Hasala:
Podle nepsaných pravidel by se měla v rozvodnici ponechat prostorová rezerva minimálně 20%.

36M pro RD je opravdu dost málo.
I když budu hodně minimalistický, musíte tam nacpat alespoň hlavní vypínač, min. 2 chrániče (raději více),  min. 10 (spíše více) jednofázových okruhů, dva třífázové okruhy (sporák a zás. 400V). A to je velmi jednoduchý RD, bez el topení, boileru, bez svodičů přepětí, bez napaječe pro DT atd.

Osobně mám pro RD svého favorita :
Rozvodnici BF-U 3/72 (3 řady, 72 modulů) od firmy MOELLER. Existují i ekvivalenty od jiných výrobců.
Rozvodnice je oceloplechová, po montáži je velice plochá (nevyčnívá) a má jednoduchý, střízlivý desing.
Rozvodnici je vhodné osadit do obvodové stěny, vzhledem k větší montážní hloubce (cca 12 cm). Tam se také snadněji připraví rezervní trubky nahoru (do půdního prostoru) a dolů (ven z objektu, do země).
Pak by vás nic nemělo překvapit ...

Kdo jednou zkusil, nechce už jinak ... :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana