Jaký je rozdíl mezi hlavním a doplňujícím pospojováním?
Fuk Tomáš:
To: Beláň
Vďaka (lehni, robote!) za vysvětlení, v historických souvislostech. (jednicka)
Život ale není vždy tak černobíle jednoduchý. Jsou situace, kdy se na hlavní pospojování spolehnout lze (typicky nový rodinný domek), a naopak takové, kdy se na ně spolehnout nelze (typicky panelák, byť s rekonstruovaný mi rozvody). Tam nikdy člověk neví, co kde který kutil nebo instalatér provede. Takže je třeba postupovat případ od případu.
P.S. můj osobní náhled je takový, že v otázce bezpečnosti je lepší si nějakou rezervu přidat. Norma je ta hranice, za kterou se nemá jít, ale na té bezpečné straně je prostor široký.
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 16.05.2009, 00:06
To je nějaký nový adrenalinový sport, sahat v koupelně rukou na živé části?
Šel jsem brzy spát, proto odpovídám až teď.
Nemyslím, že porucha, při níž se může na nějaké neživé části objevit napětí, se dá nazvat sportem. :D
To je přeci smysl toho pospojování, zabránit takovémuto dotyku mezi dvěmi částmi. Pokud tedy bude pospojováno a dotknu se dvou částí mezi sebou a budu mít v koupelně suché gumáky / na vsi zcela běžné :D / pak úder neobdržím. Chtěl jsem vytáhnout detail toho, že pokud bude někdo stát bosý na podlaze, tak to pospojování nic neřeší. Tady musí především zabrat předřazené jištění a chránič, jakožto poslední instance.
Fuk Tomáš:
Bezpochyby, v případě
- poruchy ochranného vodiče doprovázené poruchou izolace, u předmětu I. třídy
- poruchy zesílené (dříve dvojité) izolace u předmětu II. třídy
se může stát, že si takový nešťastník sáhne na plné napětí fáze, a že v tomto případě už má jediného anděla strážného - proudový chránič.
Mne spíš zaujalo to sahání na živou část :D
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 16.05.2009, 16:46
Mne spíš zaujalo to sahání na živou část :D
Jo tak to už se mnou začíná být vážné. Myslel jsem opravdu el.obvod. :'(
Ale to poruchové napětí uvažujeme v tomto případě zavlečené po cizích vodivých částech, ať už po_ nebo_ nepo_ spojovaných, ne poruchou nějakého zařízení v koupelně. Účinek na stojící osobu je stejný.
Georgis Fasulis:
Nedá mi to, a musím ještě jednou reagovat.
Citace: Štefan Beláň 16.05.2009, 13:10
1) Kdysi se používal kombinovaný ochranný vodič PEN (dnes už nikoliv), který nekontrolovate lně rozváděl vyrovnávací pracovní proudy v celém objektu podle vodivostí jednotlivých vodičů a způsoboval různý potenciál na ochranných vodičích PEN.
Ten PEN už se nepoužívá 15 let, přesto pospojování bylo (a stále je) v koupelnách povinností. Proč asi? Protože jsou tvůrci norem hlupáci?
2) [/b]Kdysi se používala výhradně ochrana samočinným odpojení jističi a pojistkami (dnes už v drtivé většině chrániče) a vysoký vybavovací proud mohl způsobit vysoké dotykové napětí. Proto v minulosti doplňující ochrana pospojováním v každé místnosti měla svůj důležitý význam.
Ty chrániče jsou ale přece povinností už hezkou řádku let, rozhodně nejsou žádnou novinkou, přesto pospojování bylo (a je) v koupelnách (a nejen tam) stále povinností. Proč asi? Protože jsou tvůrci norem hlupáci?
Dnešní instalace mají samostatný ochranný vodič PE, který bezproudově spojuje všechny neživé části i cizí vodivé části přicházející do objektu = HLAVNÍ POSPOJOVÁNÍ. Koupelny mají navíc předepsanou ochranu proudovými chrániči, která doplňuje základní ochranu a tím jsou splněné veškeré podmínky zvýšené ochrany. Tak proč ještě doplňující pospojování? :o
Třeba proto, že to i nová norma stále ve svém článku 415.2 nařizuje:
"Místní doplňující pospojování musí v souladu s požadavky 415.2 spojit s ochranným vodičem všechny
nechráněné vodivé části a všechny neživé vodivé části upevněných zařízení uvnitř místnosti s koupací
vanou a/nebo se sprchou."
Bez ohledu na to, že tam píše skrytě jistou úlevu v případě uskutečněného HOP.
A teď to nejdůležitější .
Tak kdy se musí provést doplňující pospojování? ::)
Doplňující pospojování (pospojování neživých a cizích vodivých částí na dosah) se musí zhotovit vždy, když není možné zajistit základní ochranu samočinným odpojením v předepsaném čase (vysoký odpor [impedance smyčky] ochranného vodiče) a tím by byla ohrožena bezpečnost při poruše. :)
V těchto případech (nevyhovující impedance) se doplňující pospojování provádí i v normálních prostředích, aby byla splněna podmínka ochrany při poruše.
Vidíte, vy ho vyžadujete jen v případech nedostatečné smyčky, a já zas tam, kde smyčka nevyhoví, dávám chránič a jsme z obliga. Přesto všechno je ale normami to pospojování vyžadováno v X dalších jiných případech.
Fakt vám pane Beláni nerozumím, většinou jste vždy tlačil směrem k vyšší bezpečnosti a byl jste spíš nepřítelem dělat jen to, co normy důsledně požadují.
Je to vaše věc, proč jste zrovna v této diskusi otočil, asi k tomu máte nějáký mi neznámý důvod, přesto bych rád, kdybyste vysvětlil rozpory, které vám vytýkám.
1) Opravdu tvrdíte, že dnes je pospojování v koupelně zbytečné a nesmyslné protože tam máme chrániče a TN-S? Napsal jste to. (Připomínám, že to norma stále vyžaduje, i když umožňuje jisté úlevy vzhledem k HOP),
2) Opravdu si myslíte, že místní doplňující pospojování jako doplňková ochrana se používá jen tam, kde nevyjde impedanční smyčka? Napsal jste to
3) Nedá mi to, abych se nevrátil ještě k TNS - Opravdu si myslíte, že 5 vodičová soustava TN-S je pouze teorie, jak jste napsal ve vedlejší diskusi?
Pane Beláni, neobyčejně si vás jako odborníka vážím, ale tady jste myslím hodně přestřelil.
Nikdy jsem si nedělal patent na rozum, ale to, co tu hlásáte, mi opravdu rozum nebere.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana