Jaký je rozdíl mezi hlavním a doplňujícím pospojováním?

(1/9) > >>

Pavel Jirous:
Po rekonstrukci elektroinstala ce v rodinném domku se chci zeptat na ochranné pospojování. V přízemí v tzv.technické místnosti mám bytový rozvaděč s jištěním dolního patra. Zde se nachází i ekvipotenciáln í svorkovnice,ve které je spojeno uzemnění a veškeré kovové rozvody (voda.plyn,topení,atd.)  Z této svorkovnice mám natáhnutý 6mm žz drát do rozvodnice na svorku PEN. Dále mám přes odpínač natažen 5Jx4mm do vrchního patra na "vrchní" bytový rozvaděč. Z něj mám provedeny veškeré vrchní okruhy.
A teď má otázka: Musím ještě ve "vrchní koupelně" provést doplňující pospojování např.topení a voda? Pokud ano, tak proč, když už je to vše "kovové" spojeno dole? Mezi spodním a vrchním rozvaděčem je cca 5m.

PS: Spodní koupelna je samozřejmě pospojována 6mm zž a přivedena  do ekvipotenciáln í svorkovnice.

#117#

Miroslav Lampart:
Protože to chtějí normy. Bližší informace u normotvůrce.

Josef Drda:
ČSN 33 2000-4-41 ed.2 /srpen 2007

Ochranné pospojování ( Hlavní pospojování )
V každé budově musejí být do tzv.ochranného pospojování vzájemně spojeny ochranný vodič ,  uzemňovací přívod a další níže uvedené vodivé části :
- kovová potrubí uvnitř budovy pro zásobování např. plyn ,  voda .
- konstrukční kovové části ,  pokud jsou při normálním použití dosažitelné ,  kovové ústřední topení a klimatizace .
- konstrukční výztuže betonu v případě ,  kdy tyto výztuže jsou přístupné a  spolehlivě propojené .
Jsou-li takové části přiváděny do budovy zvenku ,  musí být pospojovány ,  pokud možno co nejblíže k místu vstupu do budovy.Pro připojení plášťů sdělovacích kabelů je nutný souhlas jejich provozovatelů.

Doplňující ochranné pospojování ( Doplňující pospojování )
Doplňující ochranné pospojování musí zahrnovat všechny neživé části upevněných zařízení současně přístupné dotyku a cizí vodivé části včetně ,  pokud je to proveditelné ,  hlavních kovových armatur železobetonu.
Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení včetně zásuvek.

Pavel Jirous:
Citace normy je mi vcelku jasná,ale mě by např. zajímalo,když přizemním (hl.pospojování) měděné potrubí,vycházející z plynového kotle,tak proč bych měl o pár metrů dál v koupleně ještě znovu přizemňovat radiátory...To se týká i kovového potrubí,které je uzemněno v tech.místnosti k EPS a v koupelně o pár metrů dál,by se mělo před baterií přizemňovat znovu? Možná se tam může naindukovat  nějaké napětí,nevím....

Rozmahel Vladimír:
Rozdíl mezi oběma druhy pospojování je už v jejich názvu. Předpokládá se, že hlavním pospojováním při poruše protečou větší proudy a je zde předepsán min. průřez Cu6.
Ve vašem případě RD, pokud jsou rozvody topení spojité, není nutno v tak malé vzdálenosti provádět další pospojování. Pospojování může být provedeno i mimo místnost. Vzdálenost nějakých 5 metrů roli nehraje. Úskalím by mohlo být např. rozpojení topení v létě např. při opravě a tím radiátor v koupelně není spojen s PE. Takto by se ale dala stupňovat každá varianta.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana