Jaký je rozdíl mezi hlavním a doplňujícím pospojováním?

<< < (5/9) > >>

Jaroslav Hasala:
Slovní spojení "zvlášť nebezpečný prostor" má v elektrotechnic e určitý význam a běžná koupelna toto zcela jistě nesplňuje.

Pokud bych měl říci svůj názor na věc, v určitých případech, když například koupelnou neprochází žádné kovové potrubí a veškeré kovové prvky v koupelně jsou více-méně izolovaně uložené - například zazděné kovové zárubně, kovová baterie na plastovém potrubí, ale i např. kovová vana - v tomto případě by podle mého soudu byla vhodnější ochrana neuzemněným místním pospojováním nebo jinak řečeno uvedením na stejný potenciál.

Petr Doležal:
To Fuk: Sebral jste mi to z jazyka.
Já třeba zase s respektem přistupuji k celokovové kuchyni Norma. Až předělám šalinu na 3-vodič, tak si propojím horní řadu (má osvětlení) se spodní řadou a skříňky sešroubuji s použitím vějířových podložek a vše na PE. Samozřejmě chránič.
Pořád mám před očima, jak v létě, jenom v trenýrkách umývám nádobí (pardon, my staří ženáči říkáme, že volné chvíle trávíme u vody),  mám holé a mokré břicho, kterým se opírám o nerezový dřez a hmátnu na horní skříńku s probitou fází. To by nebylo dotykové, nýbrž "břichové" napětí.  ;)

IM:
Citace: Jaroslav Hasala  16.05.2009, 10:23

Slovní spojení "zvlášť nebezpečný prostor" má v elektrotechnic e určitý význam a běžná koupelna toto zcela jistě nesplňuje.

Máte pravdu, ale někteří odborníci se cítí natolik kvalifikovaní, že předefinovávaj í ustálené termíny dané normami a vnucují je ostatním.

Georgis Fasulis:
To Fuk:
Moc  (poklona) . vám následující řádky rozhodně nepatří.

To ostatní: Ano, vím, že koupelna není zvlášť nebezpečný prostor ve smyslu ČSN.
Když píšu v technické zprávě jakýkoliv odborný výraz, vždy napíšu: ...ve smyslu té a té ČSN!
Mě na školeních ITI, IBP a podobných kdysi učili, že koupelna je tak specifický prostor z hlediska nebezpečnosti, že je kvůli nim vydaná speciální přísná norma. A, že tam není určováno prostředí ADxx a víc, má taky své praktické důsledky - dovedete si představit, že by musel ITI kontrolovat každou instalaci koupelny v republice??

Proto i nadále tvrdím, že koupelna je velmi nebezpečný prostor z hlediska úrazu el. proudem - myšleno obecně - nikoliv ve smyslu jakékoliv ČSN!

Tady totiž, ať napíšete cokoliv, okamžitě jste chytán za to, že se nesprávně vyjadřujete ve smyslu ČSN.

Jak už jsem napsal dříve v jiné dikskusi, takové diskuse pro mne ztrácí jakýkoliv smysl.

Bavili jsme se, jestli si ještě pamatujete,  totiž o tom, jestli pospojovat cizí vodivé části vstupující do koupelny nebo ne! Mimochodem, nikdo pane Hasalo nemluvil nic ani o pantech ani o bateriích uložených na plastových rozvodech - to už hraničí skoro s úmyslnou šikanou.

O šikaně nesvědčí jen tato diskuse, ale např.  i ta, kde jste mi tak ohnivě vyčítali, že jsem si dovolil čtenáři poradit, aby doma rekonstrukci nezapomnel dělat jako TN-S!

Přitom i v dnes platné normě 332000-3 pod obr. nn.2 síť - TN-C-S

Za místem rozdělení se již nesmí oba vodiče spojit. Smyslem označení obou těchto vodičů, t.j. PE a N je informace o příslušnosti k síti TN-S.
Ale opovažte se zde zmínit o instalaci za bodem rozdělení jako o instalaci TN-S! Je oheň na střeše a výkřiky typu takovou síť jsem ještě v životě neviděl apod...  (plc)

Tuto dikusi proto končím, a vypadá to, že nejenom tuto.

Já jsem si totiž, asi velmi naivně, myslel, že tato diskuse slouží laikům v jejich dotazech. Že jim tu "normální" mluvou vysvětlíme, co a jak mají dělat.

Místo toho se z toho stala aréna precizní znalosti odborných  výrazů, hádek, slovíčkaření a běda  tomu, kdo se vyjádří jakkoliv jinak, než jak je to psáno a dáno v mantře zvané norma.

Pánové přeji v těchto jistě velmi sofistikovanýc h diskusích  jak a co správně a nesprávně nazývat hodně štěstí.

Garantuji vám ale, že naprosto spolehlivě všechny tazatele z tohoto servru odrádíte. Je totiž vaše (já už se jich totiž odmítám zúčastňovat) žabomyší války opravdu nezajímají.

Štefan Beláň:
Citace: Georgis Fasulis  15.05.2009, 23:40

...Zajímavý váš názor je především tento: To, co bylo dodnes samozřejmostí, je dnes podle vás naprostý nesmysl  :o. ...
...Mne jste prostě nepřesvědčil pane Beláni ani za mák. ...

Tyto negativní názory jsem očekával a tak přidám vysvětlení proč u nových instalací doplňující pospojování NE a proč někdy ANO. :)

Předem chci upozornit, aby si každý uvědomil, že se diskuze vede o doplňujícím pospojování jako doplňující anebo doplněné ochraně k ochraně základní. (norm)

TO: Fasulis

1) Kdysi se používal kombinovaný ochranný vodič PEN (dnes už nikoliv),  který nekontrolovate lně rozváděl vyrovnávací pracovní proudy v celém objektu podle vodivostí jednotlivých vodičů a způsoboval různý potenciál na ochranných vodičích PEN.

2) Kdysi se používala výhradně ochrana samočinným odpojení jističi a pojistkami (dnes už v drtivé většině chrániče) a vysoký vybavovací proud mohl způsobit vysoké dotykové napětí. Proto v minulosti doplňující ochrana pospojováním v každé místnosti měla svůj důležitý význam.

Dnešní instalace mají samostatný ochranný vodič PE, který bezproudově spojuje všechny neživé části i cizí vodivé části přicházející do objektu = HLAVNÍ POSPOJOVÁNÍ. Koupelny mají navíc předepsanou ochranu proudovými chrániči, která doplňuje základní ochranu a tím jsou splněné veškeré podmínky zvýšené ochrany. Tak proč ještě doplňující pospojování? :o

A teď to nejdůležitější .
Tak kdy se musí provést doplňující pospojování? ::)

Doplňující pospojování (pospojování neživých a cizích vodivých částí na dosah) se musí zhotovit vždy, když není možné zajistit základní ochranu samočinným odpojením v předepsaném čase (vysoký odpor [impedance smyčky] ochranného vodiče) a tím by byla ohrožena bezpečnost při poruše. :)

V těchto případech (nevyhovující impedance) se doplňující pospojování provádí i v normálních prostředích, aby byla splněna podmínka ochrany při poruše.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana