Jaký je rozdíl mezi hlavním a doplňujícím pospojováním?

<< < (4/9) > >>

Kamil Táborský:
Citace: Štefan Beláň  15.05.2009, 21:04

Proto u nových instalací, zhotovených podle platných norem, provádět doplňující pospojování v koupelnách, považuji za naprostý nesmysl. 

Jestli jsem to dobře pochopil,tak podle nové normy,u nově postavených budov,nemusí ale může být v koupelnách doplnující pospojování? To znamená že ani vana nemusí být uzemněna? (plc)

Georgis Fasulis:
Citace: Štefan Beláň  15.05.2009, 21:04

Pokud je v objektu zhotoveno hlavní ochranné pospojování a všechny vstupní cizí potenciály jsou propojeny u vstupu do objektu, nelze již předpokládat, že se v objektu budou vyskytovat různé potenciály, s tak nebezpečným dotykovým napětím, které by ohrožovalo úrazem elektrickým proudem. Proto u nových instalací, zhotovených podle platných norem, provádět doplňující pospojování v koupelnách, považuji za naprostý nesmysl.  (doh)  ::)

Hm, tak to se neshodneme. Právě protože používám selský rozum, tvrdím, že koupelna je zvlášť nebezpečný prostor a proto je prostor koupelny nutno pospojovat.

Zajimavý váš názor je především tento: To, co bylo dodnes samozřejmostí, je dnes podle vás naprostý nesmysl  :o.

Kdybyste napsal není podle mne dnes už nutno, ale napsat NAPROSTÝ nesmysl? Ocharnné pospojování se provádí kdesi ve sklepě, objekt může být rozsáhlý, pospojování může být nedokonalé, přerušené, špatně provedené - je tisíc možností, proč bych, měl pro jistotu ve zvlášť nebezpečném prostoru udělat vše proto, abych měl jistotu.
ČSN určují obecně minimální požadavky na bezpečnost, nevidím jediný důvod, proč NAZÝVAT LEPŠÍ OPATŘENÍ za NESMYSL. 

Mne jste prostě nepřesvědčil pane Beláni ani za mák.
332000-4-41 - 415.2: Doplňující ochranné pospojování se považuje za doplnění ochrany při poruše.

Při vši úctě, učili mne celý můj život ve zvlášť nebezpečném prostředí ochranu základní zvyšovat doplňkovou ochranou! Nemíním v tom nic měnit. Hlavní ochranné pospojování má charakter ochrany základní (základní v původním smyslu původní normy - to ať mě zas nějáký chytrák nechytá za slovíčka).

Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír  15.05.2009, 21:22

...Pokud se tedy dotknu jednou rukou neživé vodivé části spojené s PE a druhou se dotknu části živé, tak proud proteče mezi rukama ale i do země přes nohy...

To je nějaký nový adrenalinový sport, sahat v koupelně rukou na živé části?

Citace: Georgis Fasulis  15.05.2009, 23:40

... Ochanné pospojování se provádí kdesi ve sklepě, objekt může být rozsáhlý, pospojování může být nedokonalé, přerušené, špatně provedené - je tisíc možností, proč bych měl pro jistotu ve zvlášť nebezpečném prostoru udělat vše pro to, abych měl jistotu.
ČSN určují obecně minimální požadavky na bezpečnost, nevidím jediný důvod, proč NAZÝVAT LEPŠÍ OPATŘENÍ za NESMYSL. 

To jste můj člověk.

Kamil Novák:
Citace: Georgis Fasulis  15.05.2009, 23:40

Právě protože používám selský rozum, tvrdím, že koupelna je zvlášť nebezpečný prostor a proto je prostor koupelny nutno pospojovat.

Můžete uvést, proč by se v případě bytových koupelen mělo jednat o zvlášť nebezpečný prostor ?

Takto se rozhodně vlivy v "jedoúčelových a zvláštních objektech" posuzovat nemohou !  (no)
Právě proto existují normy řady ČSN 33 2000-7-X, že se zde vlivy takto jednoduše určit nedají.
Jestliže již v dnes neplatné ČSN 33 2135 část 1 bylo v čl.5.1.1 uvedeno, že bytové koupelny se považují za místnosti s prostředím základním,  tak nevidím důvod, proč by tam dnes, v době plastových van a plastových rozvodů vody měly být vlivy zvlášť nebezpečné.  :-\

Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák  16.05.2009, 01:12

Můžete uvést, proč by se v případě bytových koupelen mělo jednat o zvlášť nebezpečný prostor ?

Takto se rozhodně vlivy v "jednoúčelových a zvláštních objektech" posuzovat nemohou!

"Zvlášť nebezpečný" je možná trochu silný výraz. Nikdo snad ale nepochybuje, že z hlediska rizika úrazu el. proudem je koupelna, najmě bez provedené doplňkové ochrany, nebezpečnější než třeba ložnice, ať je to ve smyslu ČSN 33 2135 část 1 čl.5.1.1  prostřední sebezákladnější.
(P.S. kol. Fasulis netvrdil, že by tam byly zvlášť nebezpečné vlivy ve smyslu ČSN)

Gratuluji kolegovi Fasulisovi ke krásnému počtu 1111 příspěvků!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana