Kde se rozděluje sít TN-C na TN-C-S?
František Šohajda:
Znám případ, kdy se projekt musel 2x přepracovat a potom se to dalo druhému /i firmě/
projektantovi protože by byla katastrofa, kdy se to udělalo podle toho prvního projektu a to byli samí autorizovaní.. ...v uvozovkách.... mohu jen říci, že to byly celkové operační sály pro nemocnici.Jedn alo se o elektroinstala ci....
Jaroslav Kořínek:
Elektrická instalace v nemocnici má svá specifika, která nejsou jinde použitelná než právě ve zdravotnictví. Vytvoření takového projektu znamená mít opravdu mnohé nastudované a ještě vše několikrát konzultovat s těmi, kteří v tomto oboru pracují a mají své zkušenosti, ale to myslím není mereditem věci bytových rozvodů, kde jak zjiťujeme to bastlí kde kdo i s pofidérní elektrotechnic kým vzděláním. Pak projekty jsou takové jaké jsou znalosti jeho tvůrce. (TO ZAS BUDE HUSÍHO ŠTĚBETÁNÍ) (bigbb) (beach) (doh)
Lukáš Rotrekl:
Citace: Vaclav Konopnik 13.06.2009, 07:52
PS: Nikdy se nesmí za měřením použít společné sběrny PE a N.
To Beláň.
Toto vaše vyjádření opravdu nechápu o:-).
Můžete mi ho prosím blíže specifikovat ?.
S pozdravem
Vaclav Konopnik-elektrotechnik
Předpokládám, že kolega Beláň to myslel tak, že nesmí být vzájemně propojeny N a PE vodiče různých odběratelů. U N je mi to jasné. Proč je to tak i u PE? Jaký to má důvod? Nebylo by lepší aby PE byly vždy všechny dohromady.
František Šohajda:
Přesně tak, jak píšete....Niko ho nechci kritizovat ,ale projekční firma na tom pracovala skoro půl roku,mysleli s,i že to nebude problém /i když projektovali průmysl/ a po několikátém "rozzlobení"ze strany investora , se muselo udělat sezení s autorem normy pro zdravotnictví a ukončit spolupráci s onou firmou....
Nespadá to do oblasti bytů, jen jsem chtěl říci že se i toto stává...Když někdo řekne "podle
projektu" to musí být "zlaté"....držte se projektu a podobné hlášky....
Štefan Beláň:
Citace: Lukáš Rotrekl 13.06.2009, 13:23
Předpokládám, že kolega Beláň to myslel tak, že nesmí být vzájemně propojeny N a PE vodiče různých odběratelů. U N je mi to jasné. Proč je to tak i u PE? Jaký to má důvod? Nebylo by lepší aby PE byly vždy všechny dohromady.
TO: Rotrekl
Ano bylo, ale pouze pokud budou vodiče na společné sběrně PEN v neměřené a zaplombované části. (!)
Jakmile se vyvedou vodiče L+PEN nebo L+PE+N z neměřené částí do měřené, je nutné důsledně dodržovat prostorové oddělení a označení všech výstupních vodičů jednotlivých odběratelů.
Ony ty vodiče správně nemají být nikde za elektroměrem přístupné cizím uživatelům. [ČSN 33 2130, čl. 4.7.2] (norm)
PS: Na elektroměrové rozvaděče pro více odběrných míst je nutno pohlížet jako na sloučení více rozvaděčů do jedné skříně. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana