Kde se rozděluje sít TN-C na TN-C-S?

<< < (6/7) > >>

Lukáš Rotrekl:
No myslel jsem spíše provedení, kdy L+N by byly vyvedeny na svorky a pro PE by byla společná sběrnice (svorkovnice),  protože přidávat tam ještě svorku pro PE, se mě zdá jako zbytečné přidávání místa možného problému. Samozřejmě nediskutuji o PEN při TN-C.

Beru to jen čistě teoreticky. Předpis je předpis.... :)

vaclav konopnik:
Vážení kolegové.

Co se tyká rozdělení PEN na PE a N já nám zde na této diskuzi všem
jasné o tom není nutno diskutovat. (norm)
Co se tyká připojení na EPS a připojovacích podmínek distributorů jsem
já osobně dost skeptický   :(.

Václav Konopník

Robert Vozka:
Omluvám se, ale z mého vyjádření sklepního rozvaděče nebylo úplně jasné, že se stále celkově jedná jen o jedno odběrné místo - rodinný dům, ale je tam podružné měření pro jednotlivá patra (1F elektroměry na DIN).

V těchto patrech jsou samostatné rozvaděče, ve "sklepě" je jen přívod od hlavních PRE hodin, a rozdělení pro jednotlivá patra (vždy vlastní 5x4 kabel).

PE a N je rozděleno hned po vstupu do sklepního rozvaděče a už se pochopitelně nikdy nikde nespojí.

tilde:

Ja tiež mám problémy s tým, že kde to rozpojiť. Teraz staviame nový dom. Elektromerový rozvádzač je už hotový a tam je vytvorené aj rozdelenie na TN-S, samozrejme na elektromerový rozvádzač nie je napojený ešte nič, len ho používame dočasne pri stavbe. Probléma je v tom, že podľa projektu elektroinštalá cie domu rozdelenie by mal byť v dome v rozvádzači, a mal by byť pripojený s CYKY 4B 10mm2 káblom na elektromerový rozvádzač. Podmienky pre rozdelenie vnuka sú splnené, je tam vyvedený aj vodič zo uzemnovača zo základoch pre hlavné domové uzemnenie. Ja vlastne neviem to, či rozdelenie v domovom rozvadzaci  akceptuje dodávateľ elektriny(VSE).

Nakreslil som aj plán, že ako by to mal vyzerať podľa projektu elektroinštalá cie.

Štefan Beláň:
Citace: tilde  16.07.2009, 19:05

... Elektromerový rozvádzač je už hotový a tam je vytvorené aj rozdelenie na TN-S, samozrejme na elektromerový rozvádzač nie je napojený ešte nič, len ho používame dočasne pri stavbe. Probléma je v tom, že podľa projektu elektroinštalá cie domu rozdelenie by mal byť v dome v rozvádzači, a mal by byť pripojený s CYKY 4B 10mm2 káblom na elektromerový rozvádzač. ...

TO: tilde

Vůbec o ničem nepřemýšlejte a nechte si poradit. Uložte do z RE do bytové rozvodnice RB kabel CYKY 5x10 mm2 + CYKY 5x1,5 mm2, jako rezervu pro ovládání.   :)

Rozdělení vodiče PEN na N+PE přímo v elektroměrovém rozvaděči RE je správnější řešení a v naprostém souladu s platnými předpisy. Rozdělení vodiče PEN sice může být rozděleno až v bytové rozvodnici, ale jen v krajních a odůvodněných případech, které osobně nikomu nedoporučuji. (no)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana