Jak postupovat při výměně 1fázového elektroměru za 3fázový?

<< < (4/6) > >>

Lukáš Rotrekl:
p. Doležal to vystihl přesně.

Václav 3:
Citace: Petr Doležal  21.04.2009, 07:53

Jižní Morava, pozůstatek TT  :)

Nejenom na jižní Moravě, jsou také oblasti v Praze, kde bylo v minulosti 3x120V (trojúhelník IT),  kde se setkáte s podobnými zvěrstvy. Asi před pěti léty jsem podobnou hrůzu likvidoval v jednom bytě ve Vysočanech. Podle pamětníků se napětí měnilo někdy na konci 50. let  a rozvody se v celém domě upravovaly jen asi den, pak přemontovali pracovníci RZ elměry a poté vše přepojili na síť 220/380V s poznámkou, že si mají obyvatelé vyměnit žárovky za nové.

V průběhu doby pak někdo "rozumný" nainstaluje do pojistky, která je v PEN, hřebík a instalace je o něco "bezpečnější"! Hrůza, obvykle se takový rozvod najde v bytě nebo domku do nedávna obývaném 80 až 90 letým člověkem.

Kamil Táborský:
To je mi jasné že je potřeba rekonstrukce!! Dívám se na stránky eonu,ale nějak nemohu najít kolik bude stát navýšení příkonu.U jednofázového jističe tj.200kč/1A, 3fázový 500kč/1A . Ale když budu měnit z jednofázové jističe 25A na 3fázový 25A tak je cena jaká? Jo a ještě jedna otázka,jaký mě rozvodný závody dají jistič.Dají mi 25A? Žádné topidlo nebo sporák mít nebudu. Budu mít jen venku 3fázovou zásuvku na případné připojení míchačky,cirkulárky apod. Nejedná se o elektrizaci A tedy 3fázový jistič 16A?

Jaroslav Klinský:
Kamile, věc je ta, že rozvodné dají v podstatě to, co budete chtít a co zaplatíte (v případě navýšení je také otázkou stav sítě). Je potřeba se rozhodnout, jaký jistič dát před elměr - samozřejmě by tam šla dát 16A/3, 20A/3 i ta 25A/3. Každá hodnota s sebou nese určité problémy - při 16A - nelze toho mnoho připojit, musí se dávat pozor při zapínání více spotřebičů. Optimální by mohla být ta 20A/3. Je také dobré zvážit, zda nestačí jen 25A/1 - i míchačky jsou jen na 230V, horší to asi bude s pilou na dřevo. Nebo si ten dotyčný, jenž je majitelem objektu, koupí řetězovku na benzín a nepotřebuje potom žádnou cirkulárku. Ale to je nutné vše zvážit a podle toho se rozhodnout.

Kamil Táborský:
Díky za odpověd pane Klínský. A kolik teda by stálo to navýšení  z jednofázového 25 na třeba těch 16A 3fázový

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana