Jakou charakteristiku jističe používat v bytové istalaci?
Fuk Tomáš:
Citace: Zbyněk Novák 01.04.2009, 22:40
každý kdo tomu trochu rozumí ví, že mám pravdu.
Problém bude zřejmě v tom slově trochu. Bezmyšlenovitá aplikace pouček ze základní školy zde jaksi nepostačuje.
Vykouklo ale krásné jarní sluníčko, svět hned vypadá líp, a tak se pokusím být konstruktivní a ukázat vám, v čem se mýlíte.
Citace: Zbyněk Novák 01.04.2009, 17:17
... já jsem napsal, že je to nesmysl, protože indukčnost jako taková zvyšuje impedanci a tím snižuje proud ...
První nesmysl z Vaší strany. Dokud neřeknete, jak je zapojen obvod před přidáním indukčnosti, a jak a kam připojíte/zapojíte jakou indukčnost, nemůžete nic tvrdit o změně protékajícího proudu. Kolik chcete uvést příkladů, kdy přidáním indukčnosti do obvodu proud zvýšíte?
Citace: Zbyněk Novák 01.04.2009, 17:17
autor topiku psal, že se v jeho domácnosti vyskytuje spousta indukčností, což údajně vyvolává nadproudy při spouštění. a já jsem napsal, že je to nesmysl...
Druhý nesmysl z Vaší strany.
Autor dotazu bezpochyby neměl na mysli čisté indukčnosti, jakousi svévolí výrobců přidané do série s jinak čistě ohmickými spotřebiči (jak zřejmě uvažujete Vy),
ale mínil tím spotřebiče s výrazně indukčním charakterem, vyplývajícím z podstaty jejich funkce. A ty prostě jako svou charakteristic kou vlastnost mají vysoké spouštěcí (rozběhové) proudy. K tomuto problému mířil dotaz autora, a Vy jste svým výstřelem do tmy situaci jen zamlžil.
A jako třetí věc - uvažoval jste zřejmě pouze ustálený stav u ideální indukčnosti, ale autorovi dotazu šlo o přechodové jevy při připojování silně neideální indukčnosti, kdy se projevují takové věci, jako závislost na okamžiku připojení, zbytková magnetizace a závislost permeability na intenzitě magnetického pole (viz magnetizační křivka). K tomu jsem vám přiložil kopii zajímavého článku, ale asi ušel Vaší pozornosti.
Zbyněk Novák:
Pane vy jste mimo....
pokud připojíte do obvodu cívku nenastane proudový náraz. Protože má velkou vlastní indukčnost. Pokud cívku rozmotáte její indukčnost se velmi výrazně sníží až na zanedbatelnou hodnotu. Je to v podtatě už jen obyčejnej nataženej drát. Pokud tento "drát" připojíte na síť vypadne vám jistič. už to chápete? Indukčnost nezpůsobuje nadproudy spíše naopak.
Fuk Tomáš:
Citace: Zbyněk Novák 02.04.2009, 14:47
Pane vy jste mimo....
pokud připojíte do obvodu cívku nenastane proudový náraz. Protože má velkou vlastní indukčnost. Pokud cívku rozmotáte její indukčnost se velmi výrazně sníží až na zanedbatelnou hodnotu. Je to v podtatě už jen obyčejnej nataženej drát. Pokud tento "drát" připojíte na síť vypadne vám jistič. už to chápete? Indukčnost nezpůsobuje nadproudy spíše naopak.
Komu není rady, tomu není pomoci. Nemám, co bych dodal.
Zbyněk Novák:
Citace: Fuk Tomáš 02.04.2009, 14:54
.... Nemám, co bych dodal.
Ani nemůžete. Protože základní zákony fyziky nepopřete.
Štefan Beláň:
TO: Novák
Vidím, že odborné teoretické znalosti, podložené jistě mnoholetou praxí, ostatních kolegů na vás prostě nefungují. (norm)
Kolegovi Fukovi vzdávám poklonu (poklona) za nekonečnou trpělivost.
Musím pouze potvrdit, že jste "mimo mísu" (cryi), a tak vám navrhuji, abyste si vše ověřil praktickou zkouškou.
K pokusu stačí připojit na jednofázový jistič 10A s charakteristik ou "B" tyto spotřebiče.
1) Tepelný spotřebič o výkonu 2kW
2) Transformátor od výkonu 2kW (kVA)
3) Jednofázový motor o výkonu cca 2kW
Zkoušejte tyto spotřebiče zapínat a vypínat v krátkých intervalech jističem, a dejte nám vědět, k jakému závěru jste došel. ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana