Jakou charakteristiku jističe používat v bytové istalaci?
Zdenek Jakubcik 1:
Setkal jsem se s názorem projektanta a následně i RT, že je vhodné v bytové instalaci používat jističe s char. B. Připadá mi to scestné s ohledem na skutečnost, že v domácnostech se vyskytuje mnoho indukčností.
Světelný okruh: zářivky, výbojky, trafa pro halogeny 12V....
Zásuvkové okruhy: lednička, mikrovlná trouba, transormátory ve spotřebičích.. .
Není tedy vhodnější používat všude char. C? Vždyť přeci nevím, v průběhu realizace, co kde bude zapojeno. S vyjímkou sporáků, kde bych osadil char. B. Dnes jsou na trhu sporáky s el. troubou kombinovanou s MV troubou a indukční desky. Takže je opět výhodnější char. C
Jediný rozdíl je, že jističe char. B jsou nepatrně levnější.
Co vy na to?
#116#
Milan Karvánek:
Já na to, že každý el. přístroj má být užit dle svého primárního účelu stanoveného výrobcem. Právě elektroprojekt ant je jeden z těch, kdo by měli navrhnout přístroje v souladu s návodem výrobce a způsobem užití. Proč mu tedy nevěřit?
Do bytových instalací osobně zásadně navrhuji a montuji jističe s char. B a za posledních 18 roků jsem ještě neměl jedinou stížnost na padající jistič z důvodu chybně navržené charakteristik y. Toť moje praxe, teoretizovat můžete samozřejmě jak je libo.
Radek Kroutil:
Nehledě na to, že vám z 99,9% distributor přikáže dosadit hlavní jistič s charakteristik ou B :)
František Šohajda:
V bytové instalaci jsou "B" tařka z 99% !!
U rod domků. pokud má doma někdo dílničku a nějaký motor přístroj tak "C" se zavřítýma očma.
B jsou levnější proto, že se hodně používají...
Zbyněk Novák:
Citace: Zdenek Jakubcik 1 30.03.2009, 17:42
Připadá mi to scestné s ohledem na skutečnost, že v domácnostech se vyskytuje mnoho indukčností.
Indukčnost nezpůsobuje nadproudy... spíše naopak. Indukčnost při spouštění výrazně omezuje nárůst proudu. U motoru je to jiné, protože rotor je spojen nakrátko.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana