Kdo si myslí, že je ČSN EN 62305-2 (Ochr. př. blesk.) prakticky použitelná?
Jaroslav Kořínek:
:-X pane Macku, nevím jaké máte dosažené elektrotechnic ké vzdělání ani nepátrám zda jste kvalifikovaným projektantem s autorizací v oboru elektro pouze čtu Vaše strohé konstatování, že norma ČSN EN 62305-2 je nepoužitelná pro profesionální projektování hromosvodu.
(norm) Kladu si otázku, podle čeho tvoří projektanti svá díla na ochranu před bleskem a přepětím?
Mohl bych odpovětět : zmínění projektani, revizní technici mají své krédo, krédo celoživotního sebezvdělávání a vzdělávání. S těmito lidmi se potkávám minimálně 35-40 roků na výstavach, seminářích i vzdělávacích programech. Mnohdy nejde pouze a lidi s akademickým titulem, ale i takové nadšence v oboru elektrotechnik y, že mnohý odborník jim musí závidět jejich znalosti a um.
Pokud chcete vést kritiku tak jak jste jí zde popsal, prosím pěkně věnujte více času a píle studiu dané problematiky. Přihlašte se na přednášky a semináře vedené k vámi neznalé problematice a po Vašem konstatování 100 hodin studia dojdete vlastní cestou poznání k názoru, že ono poznaní věci je někde jinde než si Vy myslíte. Do dalších tisíců hodin sebevzdělávání přeji zvládnutí přednesených úkolů a problémů hodně vytrvalosti.
Jan Hájek:
Tak teď tomu trochu dost nerozumím.
Na jednu stranu zde píšete, že normě ani po důkladném studiu nerozumíte, ale víte zase zcela přesně v čem je špatná.
Pokud ale máte napsat přesně co je v normě špatného uvádíte několik neurčitých bodů.
Pokud na svou otázku dostanete odpověď od Milana Kauckého, jasnou a obsáhlou, vracíte se k původní neurčité argumentaci.
Myslím, že je téma vyčerpáno.
Jan Štěpán:
;D prakticky ji používám už druhý rok...
trapně se domnívám, že norma použitelná je. alespoň některé její části.
víc makat a míň kecat a hledat mouchy.
(zle)
Jan Štěpán:
Citace: Miroslav Macek 29.03.2009, 18:50
4) Představa, že nějaký investor stanoví míru akceptovatelného rizika je iluzorní. On o tom většinou nic neví a nechá si poradit od dodavatele nebo projektanta (ten o tom sice taky nic nemůže vědět, ale to už ten investor neví). Nebo si myslíte, že investor řekne, že riziko 1*10-7 akceptuje a riziko 2*10-7 již ne ?
Od toho to máte umět, abyste mu poradil. Pokud o tom projektant nemůže nic vědět, tak ať vypne počítač a jde k lopatě, nebo neprojektuje bleskosvody.
Miroslav Macek:
Vážení přátelé,
pokud jste studovali normu ČSN EN 62305-2 takovým způsobem, jakým moje příspěvky do diskuse, pak se domnívám, že je nutno takto složitou normu opravdu zrušit. Porozumnění psanému textu vyžaduje soustředění, pokud text nechápu, přečtu si jej znova. To platí zejména pro ty, kteří se zde profilují jako odborníci.
Já jsem nepsal, že normě ČSN EN 62305-2 nerozumím. Já jsem psal, že je nepoužitelná, a to není totéž.
Norma ČSN EN 62305-2 je umělá, nepopisuje žádné složité fyzikální zákony. Přesto její studium vyžaduje zhruba 100 hodin, což není málo, jak se zde kdosi mylně domnívá. K pochopení jiných norem, které se často zabývají složitými fyzikálními zákonitostmi, postačuje zpravidla mnohem kratší doba.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana