Jakou uvádět ochranu před úrazem u venkovního plastového rozvaděče?

<< < (6/8) > >>

Radim Strycharski:

Koukám, že ve změně A1 se vypustila věta z čl. 1.1 "Požadavky pro rozvodnice venkovního provedení se připravují."

Takže se připouští i venkovní provedení. Rozpor zůstává u toho volného přístupu do skříně, tady normotvůrcům něco uteklo, venku by volný přístup určitě být neměl.

Jinak vkládám citaci ze své nedávné revizní zprávy:
Plastový pilíř, výrobce Elplast-KPZ Rokycany, spol. s r.o.,  Mlečice 45, 338 08 Zbiroh, typ PER 2, ČSN EN 60439-3, v.č. 56759, r.v. 2007, In 40 A, IP 44/20

Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski  27.03.2009, 16:22

Jinak vkládám citaci ze své nedávné revizní zprávy:
Plastový pilíř, výrobce Elplast-KPZ Rokycany, spol. s r.o.,  Mlečice 45, 338 08 Zbiroh, typ PER 2, ČSN EN 60439-3, v.č. 56759, r.v. 2007, In 40 A, IP 44/20

Tak to by mne docela zajímalo, jakým způsobem je zde zajištěn volný přístup.  :-\

Jan Vykoupil:
Citace: Radim Strycharski  27.03.2009, 15:17

Co musí být v průvodní dokumentaci ukládá čl. 5.1 ČSN EN 60439-1 ed.2. Rozvaděč s úplnou izolací musí mít na krytu dvojitý čtvereček a toto označení tam není povinen umístit výrobce prázdné skříně, ale finální výrobce rozvaděče. Dvojitý čtvereček  je pak "dokumentace" dokládající úplnou izolaci.

Otázkou je, kdo je v případě takového elektroměráku vlastně výrobce, když do připraveného typového prodrátovaného rozvaděče montážní firma instaluje hl. jistič a rozvoďáci elektroměr a příp. HDO. Já myslím, že je to pořád ten výrobce typovky a ten by tam to označení tedy měl dávat a uvádět ho i do katalogové dokumentace, abychom nekupovali a neprojektovali zajíce v pytli.

Radim Strycharski:
Jistě, výrobce je ten, kdo náplň a její konfiguraci určuje a nemusí zrovna dodávat rozvaděč včetně této náplně. 

Jan Vykoupil:
Citace: Kamil Novák  27.03.2009, 14:34

Vážně to nemyslím já, ostatně to není můj výmysl, takovýto postup je dán předpisy.  (norm)
Že je praxe zcela jiná je fakt.   :-[
Ale že bychom zde měli vůči laické veřejnosti prezentovat pouze správné postupy a návody je také fakt.

Návody typu : odšroubuj si kličku od okna a běž si to tam nahodit mi nepřipadají zrovna rozumné. On ten jistič většinou nevypadne sám od sebe, bez příčiny.  (no)

Dobrá, naprosto s Vámi souhlasím, že bychom zde měli vůči laické veřejnosti prezentovat pouze správné postupy a návody. Nicméně, citujte mi konkrétní paragraf platného zákona, vyhlášky či jiného závazného předpisu, který bych porušil jako laik, kdybych si pořídil (zakoupil v elektroobchodě, půjčil či sám si vyrobil apod.) kličku k elektroměrovém u rozvaděči, který jsem zaplatil a je mým majetkem, otevřel si ho a nahodil si svůj vlastní hlavní jistič mnou zaplacený a v mém majetku, aby mi opět začala proudit do domu potřebná el. energie. Pokud někdo tvrdí a) (že něco porušuji),  tak by taky měl uvést b) (co konkrétně porušuji).  (norm)
Samozřejmě, že ten jistič nevypadl bez příčiny, praskla načnutá žárovka či se toho zapnulo prostě moc najednou. Pokud to nahodím a všechno dál bez problémů funguje, proč bych na to za nemalé peníze volal odborníka. To je absurdní. A pokud to vypadne znovu, každý soudný laik už toho odborníka zavolá. Přece nejde někomu bránit, aby ovládal hlavní vypínače a uzávěry médií do jeho domu. I z bezpečnostního hlediska je přece nutné, abych k těmto hlavním ovládačům měl přístup.
Nicméně nám ta diskuze sklouzla úplně mimo elektriku. To je fakt děs, když musí být člověk díky normám víc právník jak technik.... :o

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana