Jakou uvádět ochranu před úrazem u venkovního plastového rozvaděče?
Jan Vykoupil:
Přemýšlím tak, jakou vlastně uvádět ochranu před úrazem dle ČSN 332000-4-41 ed.2 u plastových rozvaděčů umístěných ve venkovním prostoru. Venkovní prostor je klasifikován dle vnějších vlivů jako ZVLÁŠŤ NEBEZPEČNÝ, tedy by měla být použita ochrana DOPLNĚNÁ. Ta je v tabulce NA.2 zmíněné normy definovaná jako např. aut. odpojení od zdroje a tři možnosti: doplňující pospojování (u plastové skříně asi nesmysl), chránič (když tam není, tak taky nesmysl) a doplňková izolace (dle nejasné definice viz. můj nedávný dotaz taky asi ne). Jak tedy u venkovních plastových skříní ve venkovním prostoru specifikovat ochranu doplněnou?
#112#
Petr Doležal:
Jen na okraj:
Není možné přehodnotit nebezpečnost prostoru dle 33 2000-3, Z2, tabulka 32-NM3 ?
Ladislav Koštejn:
Souhlas s p. Doležalem.
Venkovní prostory s těmito vnějšími vlivy mohou být posouzeny za prostory NEBEZPEČNÉ , když se zařízením nemanipulují osoby bez odborné kvalifikace (fuj to je formulace)
Překlad: když s ním manipulují jen osoby s odbornou kvalifikací(elektrikáři)
Zda je to váš případ?
Jsou tyto rozvaděče zajištěny proti vniknutí(uzamčeny nebo spec. klička)laiků ?
Jan Vykoupil:
Tu poznámku ve zmiňované Z2 jsem sice nezachytil ... :-[, ale vždycky to překlasifikova t nejde. Např. v případě elektroměrovéh o rozvaděče pro rodinný domek na fasádě či v kompaktním pilíři někde v oplocení se předpokládá, že vybavený hl. jistič si půjde nahodit ve většině případů laik. Takže otázka v tomto případě zůstává v původním znění: Jak poskládat doplněnou ochranu?
Ladislav Koštejn:
Možná se mýlím, ale není náhodou tou doplňkovou izolací samotný plastový rozvaděč (II tř.).
Přístroje v něm mají izolaci min. základní, a je tam splněna ochrana - automatické odpojení od zdroje.
Nějak je v tom zmatek, v normě jsem definici doplňkové izolace "zatím" nenašel.
P.S. Komu je to jasné ať odpoví.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana