Jakou uvádět ochranu před úrazem u venkovního plastového rozvaděče?

<< < (3/8) > >>

Jan Vykoupil:
Citace: Ladislav Koštejn  26.03.2009, 14:50

To Jan Vykoupil:
Přesně tak  našel jsem to ČSN 34 1010
Izolace dopňková - izolace, které se dosáhne izolací okolí(izolační stan. obsluhy, izol. podlaha, izol.koberec, rukavice, vyp. tyče atd.
Tak nevím jak stanovenou ochranu zajistit.

Akorát že 341010 už dávno neplatí...  :(

IM:
Problém bych řešil využitím ČSN 33 2000-3, Z2, jak zde již bylo uváděno. Čili prostorem pouze nebezpečným za předpokladu kvalifikované obsluhy.
U venkovního elektroměrovéh o pilířku RD doplněním poučení o zacházení s el. zařízením laiky (tj. zákaz obsluhy při vlivech AD2, AD3, AD4).

Rozmahel Vladimír:
Citace: Jan Vykoupil  26.03.2009, 15:43

Třeba v katalogu skříní ESTA Ivančice se píše pouze, že "ochrana před nebezpečným dotykem: samočinným odpojením od zdroje" a nic víc.
Původní dotaz zněl na elektroměrový rozvaděč. Ten má po otevření dveří stále charakter tř.2, totéž i bytové rozvodnice a jsou takto označeny. Poj.skříň není určena k manipulaci laikem. Po otevření dveří je IP 00. Jediná neživá část tam může být PEN. Dále v katalogu také mají " samostatným odpojením ". Nejsem si jist zda se ustanovení 4-41 vztahuje v plné míře i na skříně nebo rozvaděče, které mohou být samostatnými výrobky podle jiných norem.

IM:
Ještě bych to doplnil:
ČSN EN 61140 ed.2, Tabulka 1 uvádí pro třídu ochrany II a označení dvojitým čtvercem:
Nespoléhá se na žádné ochranné prostředky instalace.
Tomu rozumím tak, že nemusím řešit Tab. NA.2 v ČSN 33 2000-4-41 ed.2, podle mě přímo ruší požadavek na doplněnou izolaci u dvojité nebo zesílené izolace.

Ladislav Koštejn:
To Jan Vykoupil:
Ano já vím ,že 34 1010 už dááávno neplatí ale hledal jsem tu definici, omlouvám se ,  ale asi jsem tak z těch různých "doplňků" tak zblblej, že jsem zapoměnl na "koberce a pod."
P.S. od údržby požaduji pravidelné kontroly a  výměny  např. izol. rukavic atd. v rozvodnách.
Asi už mě honí ten německej dochtor - AAAA.......?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana