Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Může být rozhlas a napájení VO v jednom kabelu?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Může být rozhlas a napájení VO v jednom kabelu?  (Přečteno 5728 krát)
Jindřich Hrábě
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 30.06.2006, 19:16 »

,
dnes jsem se setkal se zajímavím zapojením VO. V kabelu CYKY 10Cx4 jsou na černém a šedém vodiči 2 fáze proti zeležlutému. Na hnědém proti zelenožlutému je zapojen místní rozhlas. Provádí se zde rekonstrukce části vedení a OU chce zachovat stejné zapojení. Nějak se mi to nezdá. Co si o tom myslíte? A v jaké ČSN hledat.
 poklona

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #1 kdy: 30.06.2006, 23:39 »

Co je to za kabel 10Cx4? Snad 4Bx10, ne? Přestože jsou obě vedení nn, přinejmenším je špatně, že 100V rozvod rozhlasu je veden zelenožlutou žílou, která je velmi pravděpodobně také zeměna - VO, předpokládám, je napájeno pouze sdruženým napětím 400V. Rozhlas je řešen v IT soustavě a přizemění jednoho z vodičů je i z hlediska spolehlivosti provozu a indukcí rušivých napětí velmi nevhodné. Přidat do výkopu pro VO ještě CYKY 2Ax2,5 pro vedení rozhlasu, rozhodně není finanční překážkou, tedy pokud je VO ještě ve výstavbě.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jindřich Hrábě

« Odpověď #2 kdy: 01.07.2006, 11:33 »

Omlouvám se, samozřejmě 4Jx10 (nové vedení). Staré 4Bx10. Snažil jsem se to zjednodušit a nepovedlo se mi to. Problém je v tom, že se opravují pouze jednotlivé úseky a vyměňují stožáry se svítidli. Zajímá mne jestli to po opravě projde revizí. Přidání dalšího kabelu pro rozhlas by bylo lepší, ale neprojde u OU. Jsem pouze zaměstnanec a tak bych chtěl šéfa upozornit předem na případné problémy.

Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #3 kdy: 01.07.2006, 14:43 »

Dostatečně fundovaný, zodpovědný a "nepodplacený" RT rozhodně sdělovací vedení, jakožto součást silového kabelu nn, neoznačí jako zařízení, schopné bezpečného provozu. Otázka je spíše v tom, kdo a  za jakých podmínek to bude revidovat, viz některé jiné diskuze na tomto portále. Když pominu nebezpečí úrazu el. proudem a likvidaci linkových transformátorů včetně reproduktorů při dodatečných montážních pracech na rozhlasu díky možné záměně vodičů, pak je tu ještě pravděpodobněj ší častý výskyt poruch koncových zesilovačů rozhlasové ústředny. Je třeba si uvědomit, že 100V rozvod je plně symetrický, tj. z výstupního sekundárního vinutí transformátoru ústředny je modulace šířena pouze po dvou vodičích proti sobě. Tato IT soustava má jednak výhodu v eliminaci nebezpečí proti nebezpečnému dotykovému napětí a jednak je o mnoho opdolnější proti napětím, indukovaným z okolí. Při delších vzdálenostech je to i pro 100V rozvod podstatné a tak zahrnutí PE či dokonce PEN vodiče do rozhlasového (pracovního) vedení tyto výhody zlikviduje. Jestliže tedy přiložení neporovnatelně levnějšího kabelu pro rozhlas v rámci rekonstruovaný ch úseků neprojde, pak je docela dost dobře možné, že o mnoho vyšší částku pak OU vyhodí za často opravovanou a nebo vyměňovanou rozhlasovou ústřednu. Jinak: kdo takovou prasárnu naprojektoval? Nebo se rekonstrukce VO provádí bez PD a nějak se na rozhlas zapomělo?

Jindřich Hrábě

« Odpověď #4 kdy: 01.07.2006, 17:24 »

Rekonstrukce se provádí bez PD jako oprava. Na rozhlas se přišlo při postupném připojování opravených úseků.

Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #5 kdy: 01.07.2006, 18:39 »

Já se přidám:

1. Existují nějaká pravidla o sdružování různých proudových soustav do jednoho kabelu.

2. Do stožáru VO také může uhodit blesk, stožár by měl být spojen s PEN a pak spánembohem.

3. Náklad na 1 pole VO vč.jednoho uličního stožáru příjde cca na 30 - 50 tisíc (dle svítidel a druhu povrchů, ve kterých se kope),  kolik v porovnání stojí 40 m toho "rozhlasového" kabelu ?

4. Jak rozsáhlé VO je ? Mířím tím na vaši zmínku o dvou fázích. Jak se to líbí RZ ? Chová se navenek jako rovnoměrně zatížené ?
5. Podle výstroje rozvaděčů by se dalo zjistit, zda to dříve nebylo třífázově. Současný stav bych tipnul  na nějakého "budovatele",  když se rozhlas zaváděl. Ještě teď je po 30-40 letech slavný.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Jindřich Hrábě

« Odpověď #6 kdy: 01.07.2006, 19:28 »

VO čítá zhruba 50 ks stožárů, ale opravují se pouze jednotlivé části. Podle výstroje rozvaděčů to dříve byl třífázový rozvod. Ještě za minulého režimu to někdo takhle podělal. RT to ještě žádný neviděl. Když jsem o tom mluvil se zaměstnavatele m, tak mi řekl, ať sdělím čemu toto zapojení odporuje. Potom bude jednat OU. Proto mne zajímá jaké ČSN by to mohlo odporovat.

Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #7 kdy: 01.07.2006, 20:55 »

Tak třeba ČSN 33 2000-5-52, čl.521.N11.2.2
Ať vám OU při tom jednání ukáží revizní zprávu ne starší 2001 a pak jim něco řekněte o povinnostech provozovatele a vlastníka elzařízení.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Jindřich Hrábě

« Odpověď #8 kdy: 02.07.2006, 10:44 »

To Doležal:  poklona  za odpověď. Pročetl jsem celou normu a je to to co jsem potřeboval. Zítra to dám přečíst i šéfovi a uvidím.  poklona .

Jiří Schwarz
*

« Odpověď #9 kdy: 03.07.2006, 07:24 »

Ještě můžete prostudovat např. ČSN 34 2500, 34 2505, ...
S různými sdělovacími zařízeními pracuji 20 let. Platí jedna důležitá zásada - sdělovací zařízení a rozvody, pokud mohou být ovlivněna zařízeními silovými, se provozují podle předpisů pro zařízení silová!

Tohle by byl přesně ten případ - jestliže spojím vedení rozhlasu s rozvodnou sítí, celé zařízení rozhlasu musím opravovat, udržovat, "obsluhovat" s ohledem na to, že je se sítí přímo spojeno. Představte si, že se někomu podaří poškodit kabel tak, že se přeruší vodič PEN (žlutá/zelená). A máte na výstupních svorkách rozhlasového zařízení fázové napětí. Odpovídá tomuto stavu stupeň krytí? Odpovídí tomu kvalifikace pracovníků? Nemůže to ohrozit obsluhu?

Pokud nejde o nějak složitý a rozsáhlý systém rozhlasu, ale o "několik" konců, poslední dobou vychází ekonomicky výhodnější a montážně jednodušší využití bezdrátového přenosu modulace, funguje v pásmu kolem 70 MHz, můžete se na stránkách ČTU podívat kolik míst už to používá (BMIS).

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.017 sekund, 21 dotazů.