Které části normy nebylo použito, když udeřil blesk do balkónu?
Jan Hájek:
Pojďme to obrátit, popište Vaše řešení a jeho realizaci.
A my s kol. Fukem ho budeme připomínkovat.
PS: Pokud se kouknete na naše historické příspěvky, zjistíte, že variantu oddálení preferujeme stejně jako klec pana Faradaye. Vše je pouze o realizovatelno sti a nákladech.
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 13.07.2009, 22:13
Když vám nebude vadit, že všechno "nahoře" pospojené se v případě úderu silného blesku dostane na životu nebezpečné napětí...
To bylo běžné v dobách 1390 a úrazovost nebyla zrovna největší, aspoň o ničem v mém okolí nevím a že u nás občas zabouří. Myslím že dnes jde spíš o úmrtnost elektroniky než lidí. Abych to upřesnil, vím o blízkých případech úmrtí od blízkého zásahu bleskem ale nebylo to v objektu.
Citace: Fuk Tomáš 13.07.2009, 22:13
P.S. Použití izolovaných svodů má ten smysl, že od nich nechytnete ránu :D
Tak v tom máte úplnou pravdu ;).
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 13.07.2009, 22:19
Pojďme to obrátit, popište Vaše řešení a jeho realizaci.
A my s kol. Fukem ho budeme připomínkovat.
PS: Pokud se kouknete na naše historické příspěvky, zjistíte, že variantu oddálení preferujeme stejně jako klec pana Faradaye. Vše je pouze o realizovatelno sti a nákladech.
Já to nemyslel jako rozporování řešení oddáleným hromosvodem, spíš by mě zajímalo co je z hlediska bezpečnosti lepší, jestli pospojit nebo nepospojit. Obojí má svá pro i proti. Když oddálím a nepospojím tak mám při pohledu na blesk na fotce nebo videu mrazení že to nemůže být dost ani kdyby to bylo 6m (surprice), když si představím že bouchne do pospojeného tak bych se toho nechtěl držet ale fungovalo to tak mnoho let a hřbitovy se neplnily. :-\
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin 13.07.2009, 22:43
Když oddálím a nepospojím tak mám při pohledu na blesk na fotce nebo videu mrazení...
A proto oddálíte, a pospojíte (tu kovovou, oddálenou část v ochranné zóně) na EPS :)
P.S. to co je na tom úvodním videu, není blesk, ale jenom slabý odvar.
Jan Hájek:
Citace: Jan Alin 13.07.2009, 22:43
Já to nemyslel jako rozporování řešení oddáleným hromosvodem, spíš by mě zajímalo co je z hlediska bezpečnosti lepší, jestli pospojit nebo nepospojit. Obojí má svá pro i proti. Když oddálím a nepospojím tak mám při pohledu na blesk na fotce nebo videu mrazení že to nemůže být dost ani kdyby to bylo 6m (surprice), když si představím že bouchne do pospojeného tak bych se toho nechtěl držet ale fungovalo to tak mnoho let a hřbitovy se neplnily. :-\
Takže jsme se dostali k tomu, co je posledních sto let ve všech normách, buď oddálit a nebo spojit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana