Jakou zvolit kapacitu akumulátoru pro napájení sonografu?

<< < (5/8) > >>

Petr Doležal:
Citace: Pavel Plhal  24.02.2009, 10:02

Jsme měli 750Ah akecy ve skle. Cyklus 24hodin, po dobu 5 let.

;)  To jste docela pamětník, byly to staniční články typu J, od Akumy Mladá Boleslav.
Když jste vlezl do akumulátorovny na rozvodně, tak 2x24 +2x60 + 2x110V byla docela síla na čichové buňky.

Ludek Novy:
Pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s dílčími výsledky pokusu:
Z auta jsem vyndal 5 let starý (5let používaný) plně nabitý akumulátor Varta 12V L2 400/640 A (EN),  o kapacitě pravděpodobně 65 Ah. (Ovšem předpokládám, že kapacita nebude po 5 letech provozu 100%).Bohužel kapacita na něm není uvedena, odvodil jsem ji z informací o akumulátoru vhodném pro daný typ vozu na stránkách Varty. Zapojil jsem jej přes měnič k sonografu a nechal běžet 4hod a 20minut. Měnič se za tu dobu nevypnul. Tím jsem, jak se domnívám, dokázal, že opravdu neplatí "selský přepočet",  jak poukazoval pan Fuk Tomáš. Čili 65/3*12 se nerovná 260 minutám provozu (tedy4hod20min).
Teď nabíjím akumulátor proudem 7A. Domnívám se správně, že vynásobím-li dobu nabíjení v hodinách proudem 7A, získám hodnotu, která bude zamenat, kolik Ah jsem předtím "využil" z akumulátoru na 4hod 20min provozu sonografu?
Tím nechci samozřejmě říct, že bych si potom pořídil akumulátor, který by dle vypočtených hodnot měl kapacitu přesně na 1,5hod provozu. Jak jsem pochopil z Vašich komentářů, jde o to, abych nezatížil akumulátor "nekřesťanským" odběrem proudu vzhledem k jeho kapacitě.
TO Dingo: Ani v dnešní době internetu není úplně snadné najít ty správné informace na internetu, když se člověk v daném oboru naprosto neorientuje. :D
TO Dingo a Pavel Plhal: Ohledně cyklace: Akumulátor bude využit 1x týdně po dobu přibližně 1hod. Tzn. 52 cyklů ročně. Snad to nebude moc ani na "obyčejný" startovací akumulátor. ?
L.N.

Pavel Plhal:
Citace: Petr Doležal  24.02.2009, 15:26

;)  To jste docela pamětník, byly to staniční články typu J, od Akumy Mladá Boleslav.
Když jste vlezl do akumulátorovny na rozvodně, tak 2x24 +2x60 + 2x110V byla docela síla na čichové buňky.

TO: DOLEŽAL
No je to tak. Akumulátorka Mladá Boleslav ,  montér Vrána.
S vámi jsem z jednoho města a v důchodu..mohli bychom někdy dát řeč.

Pavel Plhal:
Výborný pokus. Blahopřeji.
Jen pokud chcete vědět poměrně přesně, kolik energie jste vypotřeboval, je nutno zapisovat proud, neb se v průběhu nabíjení mění -klesá. Takže nejde až tak dobře udělat např.  7Ax 6h =42Ah.
U baterie asi 5 let staré můžete předpokládat tak 75-80% kapacitu. Poznáte to dost dobře podle toho jestli vám nastartuje auto s rozsvícenými světly, bez znatelného poklesu svitu  reflektorů.
Jo to cyklování není kritické. Daleko horší je pro akumulátor startování velkými proudy, které přímo vytrhává účinnou hmotu z desek.
Proto je dobré mít baterku vyšší kapacity, aby proud z ní odebíraný považovala za srandu (a né za start v autě, řekl bych)
Ona totiž baterie každá, mění vnitření odpor a tím klesá její účinnost a schopnost dodávat proud. To že má baterie napětí neznamená nic, to naměříme vždy.
To platí i o tužkových a jiných baterkách stejně jako o akumuláteorech .

Ludek Novy:
Mám tuto nabíječku: http://www.lampa.it/eng/Prodotti_scheda.asp?R=Y_70103
takže přesnou hodnotu proudu sledovat nemohu. V návodu je uvedeno, že proud je do dosažení 14,4(příp 14,8V) konstantní, a to 7A. Potom je udržováno napětí konstantníí, proud klesá, a až dosáhne určité hodnoty, je nabito. Takže nemohu využít těch 7A ani pro přibližný výpočet? Jsem schopen zachytit moment (dle signalizace diody),  kdy je dosaženo 14,4V napětí. To mi je asi k ničemu,že?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana