Jakou zvolit kapacitu akumulátoru pro napájení sonografu?
Ludek Novy:
Potřebuji napájet sonograf mimo dosah el. vedení (zásuvky 230V).
Příkon sonografu uvedený v manuálu je 150VA.
Měřičem spotřeby (obyčejný měřák do zásuvky) jsem naměřil příkon 30W a proud 0,28A.
Koupil jsem si měnič napětí 12/220V o výkonu 300W a motobaterii 12V o kapacitě 3Ah.
Vycházel jsem z (naprosto laického) předpokladu, že baterie o kapacitě 3Ah by měla dodávat proud 0,28A po dobu více než 9 hodin.
Mně STAČÍ PŘIBLIŽNĚ 1,5 HODINY PROVOZU. Po zapojení plně nabité baterie jsem však zjistil, že sonograf funguje 12 minut, poté zazní varovný signál z měniče, že napětí pokleslo pod 10,5 V a měnič se vypne (vyzkoušeno 3x s plně nabitou baterií).
Jakou kapacitu baterie tedy potřebuji pro hodinu a půl provozu?
Potřebuji se při práci pohybovat - jedná se mi tedy o co nejnižší hmotnost (vše nesu v rukou,resp. na ramenou).
Prosím o osvětlení problematiky, případně odkaz, kde se mohu zeptat či najít odpověď.
Jaroslav Hasala:
Ono se takhle jednoduše počítat nedá, celé je to podstatně složitější a ve finále jsou stejně jediné relevantní pratické zkušenosti - jinak řečeno - musí se to vyzkoušet ... :)
Čistě teoreticky by se dalo na vaši otázku jednoduše odpovědět, že pokud baterie s kapacitou 3 Ah vydrží 12 minut, násobkem kapacity baterie můžete vynásobit i čas provozu. Prakticky by ta doba provozu měla být i o něco více, baterie s vyšší kapacitou mají "tvrdší" napětí (neklesá tolik se zatížením).
S nějakou rezervou to tedy vychází na kapacitu kolem 30 Ah.
Čistě z praktického (i finančního) hlediska by tedy přicházela v úvahu běžná automobilová baterie - nejlépe zapouzdřená, bezúdržbová. Tím ovšem poněkud utrpí požadovaná mobilita - bude to dost těžké ...
Petr Doležal:
Jen doplním:
Ve svých úvahách jste se řídil toliko proudy a nebral v potaz napěťovou hladinu. Např. 4,5A v autě představuje hlavní žárovku cca 55W, kdežto doma v instalaci to bere 1000W žárovka.
Fuk Tomáš:
K odpovědi kolegy Hasaly bych ještě něco přidal.
1) nějak se mi nezdá ten výrobcem udávaný příkon 150 VA versus Vámi naměřený 64 VA / 30 W (cos fí 0,47). Možná byste pořádným měřákem naměřil něco jiného.
2) i kdyby byla pravda těch 30 W, tzn. příkon měniče cca 35 W, tak to znamená pro akumulátor 3 Ah pěkný záhul (3 A), při kterém klesne napětí z baterky i její kapacita dost podstatně. Pokud použijete baterii se 4-násobnou kapacitou (a přívody k baterii pořádným kabelem, i jeho odpor má vliv), tak by vám měla stoupnout doba běhu min. 6-násobně.
3) otázkou je, jestli by při požadavku na minimální hmotnost soupravy nebylo lepší nedělat z 12V ss 230V~ a uvnitř sonografu zase zpátky nějaké ss napětí, ale pokusit se napájet sonograf přímo z aku. To by chtělo ale konzultaci s výrobcem, anebo to půjčit nějakému slaboproudaři.
Dingo:
Pokud chcete dostat z 12V napětí 230V a dostat z toho těch 0,28A, tak to máte odběr z baterky 2,5A a to by musel měnič makat se 100% účinností.
To, že jste naměřip odběr pouhých 30W, v jakém režimu? měřil jste to celou dobu chodu přístroje něbo jen pár vteřin? ......
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana