Musí být pouze únikové cesty vybaveny stále svítícím osvětlením?
Pavel Beran:
Existuje firma, ktera nabizí zajimave řešení. Pokud je vinárna vybavena zařivkami, nahradíme li je specialními dokaži po vypadku EL. proudu svitit ještě požadovanou dobu nějakou minimalni intenzitou
Josef Nosek:
V předmětu normy ČSN EN 1838 čl.1 jsou stanoveny požadavky na osvětlovací soustavy nouzového osvětlení instalované v budovách nebo místech kde jsou takové soustavy požadovány, což se týká především těch míst, které jsou přístupné veřejnosti nebo zaměstnancúm. To je citace normy. Z toho odvozuji, že všude kde jsou zaměstnanci,nebo má přístup veřejnost, musí být instalováno nouzové osvětlení. Osvětlení únikových cest řeší požární normy ČSN 73 0802, 73 0804. V požární zprávě by mělo být určeno co je úniková cesta, jestli je chráněná, nebo nechráněná, o jaký typ únikové cesty se jedná, nebo jestli je NO nutné. V pořární zprávě může být po pospouzení požárních rizik uvedeno,že NO není nutné. Nouzové osvětlení se spíná většinou při výpadku. Pokud je instalace pod napětím, tak svíti osvětlení,které je daleko výkonnější než osvětlení nouzové. Jestliže je chodba zakouřená, že není vidět tak asi nepomůže ani to nouzové osvětlení.
Lubomír Jindra:
(poklona) , norma už je na cestě.
Josef Nosek:
V modelové situaci uvažuji o nouzovém osvětlení únikových cest s piktogramy. Takže doplňuji, hoří:
Hosté by rádi utekli ale před chvilkou se nastěhovali, tak ani nevědí kde je to schodiště kudy přišli, sice už pěkně hoří, ale proud stále jde, takže hlavní osvětlení svítí ale v síti chodeb a dveří není jasné kam běžet. Nouzáky se šipkami totiž nesvítí takže v oblacích kouře jsou špatně viditelné. Nakonec se tam tři udusí, dva metry od schodiště pod nesvítícím nouzákem s šipkou...
prosím nemlaťte mě
Koukám co jsem to vyplodil za příšernou otázku, mělo to být tak:
Stále svítící nouzové osvětlení - musí být pouze na únikových cestách? Co vinárna v suterénu?
Jaroslav Kořínek:
Snad jen trochu ze života. Ke každé stodole, domu, fabrice se vyjadřují hasiči nebo osoby odborně způsobilé pro výkon této profese. ONI by v první řadě měli mít tolik odborné znalosti ABY řekli své rozhodné : sem jo, tady nemusí být NO. Bohužel mám smutnou zkušenost s tím že za nemalé peníze bylo vypracováno požární posouzení všeho včetně nouzáků, ale v průběhu kolaudace bylo jiným hasičem vytýkáno co není a co je štatně. Asi to to je podobné jako v naší elektrikářské branži. Co jeden zakáže druhý s klidným svědomím povolí. Pak už zbývá opravdu jen te selskaj rozum. Když myslím tak vím a když vím tak jsem myslel.
Hynek Bureš:
Pane Nosku, Vaše odvození že v budovách nebo místech, které jsou přístupné veřejnosti nebo zaměstnancúm MUSÍ být instalováno nouzové osvětlení z čl. 1 ČSN EN1838 bohužel není správné - kde jste viděl slovo "MUSÍ"? Osobně jsem na takové pokroutky dost choulostivý, protože pak vznikají zbytečné fámy. A není to laciná záležitost, abychom takto tahali peníze z kapes stavebníků. Uvedená norma definuje a předepisuje JAK má být nouzové osvětlení provedeno. KDE má být instalováno a jakého charakteru, stanovují jiné předpisy a na jejich základě např. požárně technická dokumentace.To all: Obvykle je nouzové osvětlení u ubytovacích zařízení předepisováno jen v únikových cestách ubytovací části. Osobně bych se ani necítil dobře v intimní vinárně, kde by světlo svíček doplňovaly stále zářící nouzáky. A proč stále svítící nouzáky na chodbách ubytovací části? Jednoduše proto, že plní i funkci nočního orientačního osvětlení. Jen dodám, že lze zvolit nouzáky s jedním nebo se dvěma světelnými zdroji (zvlášť pro trvalé a nouzové svícení) - každé mají svoje výhody i nevýhody.Pane Jindro, jestliže byl projekt schválen bez nouzáků ve vinárně, tak ho klidně dodržte nebo se ptejte přímo projektanta, jistě věděl co dělá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana