Musí být pouze únikové cesty vybaveny stále svítícím osvětlením?
Lubomír Jindra:
(poklona) všem za příspěvky.
Stále svítící osvětlení byl informační šum (tichá pošta - já byl na konci), budou svítidla s autonomním zdrojem svítící jen v případě výpadku dodávky el.en. v souladu s tím co píše pan Milan Selezan.
Poznámka o EPS je zajímavá - dnes jsem tuším zaslechl slova o kapacitě 70 lidí - a kde nic tu nic. Pokud platí v Čechách stejná čísla...
Do vinárny dostanou taky jeden a basta, majitele jsem ukecal, zmiňovaný typ NO svítidel ho nezrujnuje.
Čekal jsem jestli mi někdo začne vymlouvat moji strašidelnou story ... ale to je nesmysl, jak zde píšete vše je odvislé od posouzení na místě.
Taková poznámka pod čarou - fascinuje mě jaké rozdíly jsou v požadavcích komisí pokud se kolauduje nová budova, a jaké mají když se provádí pravidlená kontrola. Doslova propastný rozdíl. Ve výsledku mají všichni papír se stejným razítkem, ovšem bezpečnost je o řády jinde. Rychlý pokrok je fajn, ale kde to skončí? Svítící blikající podlahy až k východu? Mluvící dveře?
Lubomír Jindra:
P.S. Nedávno jsem někde četl, že se připravuje nová norma na úrovni EU, podle které budou NO svítidla s šipkami umisťované do výšky půl metru nad podlahou, protože kouř se drží nahoře a u podlahy je líp vidět. Takže vše současné bude brzy zase špatně.
Ještě přidám story, asi před měsícem hořelo v paneláku u bratrancovo souseda, byt hned vedle. Bylo asi půl jedný v noci když ho vzbudil křik z chodby, vykouk a viděl kouř, popad kýbl s vodou a mazal dovnitř. Dostal se pár metrů od hořícího jádra a bylo tak strašný vedro, jednou se nadýchl a tak se s ním zatočil svět že i stím plným kýblem mazal zlomený v pase v záchvatu kašle zpátky na chodbu,ani to tam nevyšplouch. Elektrikář z Mosteckých povrchových dolů - žádný máslo. Pak mi poslal fotky, jádro zmizelo, radiátory popukaný jak papiňáky a třeba televize v místnosti kde nehořelo získala nový aerodynamičtěj ší design... Jo jo, tak to bývá když někomu vezmou elměr a svítí si svíčkama.... Na Mostecko se nestěhujte.
Jiří Děd:
,
situace: čtyřpodlažní obytný dům, celkem 15 bytů, přístup denního světla do chodby jen v přízemí a v posledním podlaží. V domě jsou instalovány dva okruhy osvětlení, jedno "normální" s časovým spínačem, spínané uživateli, druhé "bezpečností" se stále svítící 38W zářivkou a kondenzátorem napájejícím světelnou diodu (svítí po zhasnutí zářivky) - podle množství přívodních drátů mají zřejmě oba zdroje - zářivka i dioda - vlastní el. okruhy. Tyto světelné body jsou na každém podlaží minimálně tři, a to včetně prvního a posledního s denní světlem, celkem tedy 14 svítidel svítících 24 hodin a 365 dnů v roce na plný výkon. Účet za el. energii společných prostor si nepřejte vidět! Investor tvrdí, že to tak musí být, že zářivky musí svítit trvale. Má pravdu - a pokud ne, o jaké normy či vyhlášky se můžeme opřít?
Předem díky za věcnou radu.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana