Jak spočítat příkon komplexu motorů a měničů frekvence?
Josef Pentoda:
Citace: Milan Illek 11.02.2009, 20:52
To Karvánek:
Domníval jsem se, že se nacházím v odborné diskuzi, ale místo reakce na mnou uvedené údaje dostanu napomenutí jako od paní z pavlače. Smutné.
TO: Milan Illek , ano nacházíte,ale odpověděl kolega Doležal jasně. Kolega Karvánek to napsal taky jasně /čtete celou diskusi/a neplette fázové a združené napětí nepůjde to dohromady.
Lubomír Jindra:
Citace: Lubomír Jindra 11.02.2009, 21:06
Frekvenční měniče mají vysokou účinnost 0,96 - 0,98 takže pokud nechcete počítat s rezervou pro případnou výměnu motorů za výkonnější, je spotřeba měničů zcela zanedbatelná, protože činí nějaká 3% z výkonu motoru.
Vyjádřil jsem se nepřesně :-[ při výpočtu celkového příkonu zařízení, vás jmenovitý proud frekvenčního měniče nemusí zajímat, pokud nechcete přívod dimenzovat s rezervou pro budoucí výměnu motorů za výkonnější. Frekvenční měnič spotřebuje cca3% z výkonu motoru, což je při výpočtu zanedbatelné.
IM:
To Josef Pentoda:
Mohl byste mi vysvětlit, jak si pletu napětí?
Jednofázový měnič na vstupu bere 27 A, tj. 6210 VA.
Na výstupu je motor s udaným výkonem 2,2 kW (ať má napětí a proud jaký chce).
Z toho vyplývá určitý rozpor.
Jinak je mi jasné, že tenhle problém se nedá řešit diskuzí. Chybí schéma a přesné zadání.
A co si kdo plete?
- zdánlivý výkon se míchá s činným, což u motoru není totéž
- výkon motoru je výkon na hřídeli, relevantní údaj je proud
Milan Karvánek:
Dobré upřesnění od kolegy Jindry, já to zmiňoval již v příspěvku ve 12:00 "Jaký bude skutečný proud odebíraný fr. měničem by asi šlo zjistit v závislosti na připojeném motoru a jeho zátěži, tohle strojaři a pohonáři přece musí umět, nebo pokud je zařízení ve stádiu zrodu prototypu lze vše změřit ve zkušebním provozu." . Pan Krejčí potom i nadále uváděl hodnotu 27A tudíž jsem to neřešil, neznaje jaký typ měniče je použit a kolik proudu může takovýto jednofázový měnič zblajznout pro roztočení 3.f. motoru.
Pro další analýzu schéma netřeba, postačí údaje o měniči a zatížení motoru.
Já si typnu, že opravdu bude ten 1.f. měnič brát tak do 16A.
Josef Pentoda:
Citace: Milan Illek 11.02.2009, 21:57
To Josef Pentoda:
Mohl byste mi vysvětlit, jak si pletu napětí?
Jednofázový měnič na vstupu bere 27 A, tj. 6210 VA.
Na výstupu je motor s udaným výkonem 2,2 kW (ať má napětí a proud jaký chce).
Z toho vyplývá určitý rozpor.
Jinak je mi jasné, že tenhle problém se nedá řešit diskuzí. Chybí schéma a přesné zadání.
A co si kdo plete?
- zdánlivý výkon se míchá s činným, což u motoru není totéž
- výkon motoru je výkon na hřídeli, relevantní údaj je proud
Tohle snad pomůže a budete vědět i kde se pletete:
http://www.alteko.cz/upl/vyrobni_program/100007m1_Mpp_25_2_Cz.pdf
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana