Jak spočítat příkon komplexu motorů a měničů frekvence?

<< < (8/8)

Jaroslav Hasala:
Jen k tomu výpočtu :

690V = 3x 230V, tedy tří fáze, každá 230V.

Pokud tedy známe celkový příkon a jednotlivé fáze jsou rovnoměrně zatížené, můžeme celkový příkon rozdělit na třetiny (tři fáze),  třetinu vydělit 230V (fázové napětí) a dostaneme proud v Ampérech.

Například :

Příkon elektrokotle je 15 KW. Jaký bude odebíraný proud ?

15 kW = 15 000 W
15 000 W : 3 = 5000 W
5000 W : 230V = 21,7 A

Tyto výpočty jsou ovšem značně zjednodušující, v praxi se dají použít jen pro ohmickou zátěž (jako jsou například žárovky nebo tepelné spotřebiče). 

Pro daný případ je jednoznačně směrodatné doporučení výrobce.

Lubomír Jindra:
Citace: Milan Karvánek  12.02.2009, 10:54

Podle toho katalogového listu se zdá, že tedy ztráta bude vyšší, než psal kolega Jindra, Mnou v předchozím příspěvku odhadovaných "do 16A" by bylo v případě ztráty odhadem okolo 3% .
Zdáse, ale, že skutečná účinost nebo ztráty, nebo prostě rozdíl mezi vstupním a výstupním proudem bude u tohoto měniče dle katalogu někde jinde než psal kolega Jindra.

Máte pravdu, něco tu výrazně nesedí.

Citace: Jaroslav Hasala  12.02.2009, 14:31

Pro daný případ je jednoznačně směrodatné doporučení výrobce.

To bude zřejmě ten nejdůležitější údaj pro Romana Krejčího. Mé výpočty jsou špatně.  :(

Ještě jednou:
Štítkový výkon motoru, je mechanický výkon na hřídeli, takže pokud chceme znát elektrický příkon, musíme počítat s účinností motoru. Například trojfázový asynchronní motor na krátko Siemens 2200W má účinnost 82% takže elektrický příkon je 2683W. Dále účinnost měniče SINAMICS G 110 je dle výrobce 95%. Takže příkon motoru + ztráty měniče vychází 2817W. Cosfí (účiník - nezaměňovat s účinností) měniče je 0,95 takže výsledný vstupní proud měniče by ehm  :-\ teoreticky měl být:
2817W / (230V x 0,95) = 12,9A

ale výrobce udává 27,2A  (ssur) Proč to?

Frekvenční měnič má na vstupu usměrňovač s kondenzátorem, odebíraný proud nemá sinusový tvar a obsahuje velké množství vyšších harmonických, které navyšují zdánlivý výkon, že by to bylo ono? Až o tolik?? Vysvětlovalo by to dobrý účiník frekvenčního měniče a zároveň větší nároky na přívodní vedení a jištění.

Roman Krejčí:
 (poklona)  p.Jindrovi velice pěkně a přehledně podáno.
Začíná mi svítat.

Milan Karvánek:
TO: Jindra> já také nevím ale spekuluji snad jen proto, že pokud měnič krmí 3.fázový motor z 1.fáze, tak bere asi 2,5x větší proud než by bral ve 3 fázích.

přibližně - 3f. motor 2,2kW  bere  3 x 4,5A celkem 13,5A (to jsme +- v toleranci mezi 12-14A)

ten měnič pro 2,2kW motor dává na výstupu 12A (opět +- jsmme v toleranci)

nicméně aby vtrobil z 1 fáze 3 fáze sebere si cca 2,5x vyšší proud na vstupu. Potom tedy nemůže mít podle mě účinnost 95% a nebo ona udávaná účinnost v katalogu je nějaká jiná hodnota než si představuji. Při ztrátě do 5% by se musel celkový proud vejít přibližně do 16A.

Nicméně pro potřebu pana Krejčího, mám obavu, že budeme muset uvažovat s tím proudem 27A v jedné fázi.

No a protože proud této jedné fáze již nemůžeme nijak rozložit mezi zbývající dvě (byť mnohem méně zatížené) budeme stran přívodního vedení muset uvažovat "jako by" nám ve všech fázích teklo 27A.

Mám obavu, že jsme se oklikou a po velice plodné diskusi dostali na úplný začátek, kde už jsme to takto původně uvažovali.

Lubomír Jindra:
Citace: Milan Karvánek  13.02.2009, 14:52

nicméně aby vyrobil z 1 fáze 3 fáze sebere si cca 2,5x vyšší proud na vstupu. Potom tedy nemůže mít podle mě účinnost 95% a nebo ona udávaná účinnost v katalogu je nějaká jiná hodnota než si představuji. Při ztrátě do 5% by se musel celkový proud vejít přibližně do 16A.

Pokud je to tak jak si myslím, tak ten velký proud "navíc" je všechno vlastně jalový proud, který způsobuje usměrňovač s kondenzátorem na vstupu toho měniče a protože je tento jalový proud produkován "do sítě" a ne směrem ke spotřebiči, výrobce ho prostě do účinnosti samotného frekvenčního měniče nepočítá, ale pro přívodní vedení a jištění je podstatný  :(

Citace: Roman Krejčí  13.02.2009, 09:07

Začíná mi svítat.

Před frekvenční měnič by jste měl vřadit síťovou tlumivku, která by měla výrazně omezit proudové špičky na vstupu, které způsobují ten na první pohled prapodivný nepoměr, mezi vstupním proudem a účinností. Jinak u jiného výrobce měničů se mi podařilo vypátrat že pro 230V / 2,2kW měnič skutečně doporučují předřazené jištění 32A char.B nebo 25A char C.

Ještě jsem našel doporučení používat výkonově o stupeň silnější měnič než je motor, kvůli možnému přetížení motoru, takže vám ty proudy vylezou možná ještě výš, pro měnič 3kW je u SINAMICS G110 udáván vstupní proud 35,6A  (jupi)  o:-)

Mé úvahy jsou čistě teoretické, takže doporučuji ústní konzultaci s někým, kdo má praktické zkušenosti s navrhováním takových systémů. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana