Jak spočítat příkon komplexu motorů a měničů frekvence?

<< < (7/8) > >>

IM:
To Josef Pentoda:
Já jsem pouze vynásobil údaje zadané tazatelem p. Krejčím. Chcete popřít, že 1f. výkon je součin napětí 230V a proudu? Odpovídáte poukazem na katalogový list.
Nakonec i pan Karvánek (viz jeho poslední věta) dospěl k závěru, že proud bude do 16 A a ne 27 A.
Tak mu asi budete muset napsat, že se taky plete.
Chybný výpočet lze opravit pouze správným, ne internetem.

Roman Krejčí:
Citace: Lubomír Jindra  11.02.2009, 21:06

A to je právě chyba, kterou zde matete  :) Frekvenční měniče mají vysokou účinnost 0,96 - 0,98 takže pokud nechcete počítat s rezervou pro případnou výměnu motorů za výkonnější, je spotřeba měničů zcela zanedbatelná, protože činí nějaká 3% z výkonu motoru. Výkon motoru je prostě výkon motoru a je jedno zda se tento výkon bude napájet z jedné fáze či ze třech - zůstává neměnný, akorát se podle toho samozřejmě mění proud, ale počítáním přes proud si zbytečně komplikujete život  :)

hrubý výpočet:
1. motor 0,55kW
2. motor 2,2kW
3. motor 1,1kW
4. motor 1,1kW
5. zdroj   0,1kW
--------------------
výsledek  5,05kW

Při ideálním rozložení by byl proud v každé fázi:
5050W / 690V = 7,3A

Předřazené jištění: B16A 3F
Přívod: CYKY 5Jx2,5
Takže k dispozici bude příkon cca 11kW, což bude bohatě stačit a pokryje to zcela určitě i nějakou tu nerovnoměrnost v zatížení fází.

Pro přesnější výpočet záleží samozřejmě na uložení a délce vedení... Další věc jsou vyšší harmonické díky těm 1F měničům a které způsobují nárůst proudu ve středním vodiči... ale při tak malých výkonech a s takovou rezervou (beach)

Nerozumím  tomu proč máte uvedeno 690V(to je asi překlep, když zadám 400V tak to vychází),  a proč jste zvolil 16A jistič je to pouze odhad? Mate mne proč výrobce měniče (Siemens Sinamics G110) udává takovou velkou hodnotu vstupního proudu 27A když výstupní je 11A ,doporučené jištění je dokonce 35A.  ::)

Petr Doležal:
690 = 400*odm(3)
Hodnota vstupního proudu je vysoká proto, že vstup je jednofázový, ale výstup je třífázový.
Ještě odkaz na stránky v češtině:
http://www1.siemens.cz/ad/current/index.php?ctxnh=d27889bdc2&ctxp=doc_katalogy

Roman Krejčí:
OK pochopil jsem Díky.

Milan Karvánek:
Tohle mě začíná zajímat, je zde někdo kdo se zabývá navrhováním pohonů s frekvenčními měniči?
Necítím se v tomto být neomylným rádcem.
Sám bych si problematiku rád ujasnil.
Výrobce udává účinnost 95%,  nicméně vstupní proud 27A v 1 fázi a výstupní proud 11A (předpokládám, že to je za všechny 3 fáze připojeného motoru dohromady)
Samotný as. motor 2,2kW mívá proud cca 4,5A v 1 fázi. To v pdstatě koresponduje s celkovým výstupním proudem z měniče 11A.
Podle toho katalogového listu se zdá, že tedy ztráta bude vyšší, než psal kolega Jindra, Mnou v předchozím příspěvku odhadovaných "do 16A" by bylo v případě ztráty odhadem okolo 3% .
Zdáse, ale, že skutečná účinost nebo ztráty, nebo prostě rozdíl mezi vstupním a výstupním proudem bude u tohoto měniče dle katalogu někde jinde než psal kolega Jindra.
Potom by asi opravdu byl důležitou hodnotou pro navrhování přívodu právě tento proud 27A. Předřazené jištění by pak stačilo 32A, protože katalog uvádí, že rozběhový proud je menší než oněch 27A.
Pokud jste tedy někdo znalý v teorii navrhování fr. měničů rád se dozvím další aspekty a podrobnosti.  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana