Je možné použít ocelový kabelový žlab jako zemnící pásek pro uzemnění rozvaděčů?

<< < (2/4) > >>

Jan Hradil:
V normě 33 2000-5-54 čl.542.3.1.N4 se píše "Jako náhodné uzemňovací přívody mohou být použity vodivé konstrukční prvky kovových konstrukcí, které tvoří souvislý, trvale propojený celek, jako např. kovové lávky ........."

Milan Karvánek:
TO: Hradil, držme se citace z ČSN, to je jediný relevantní údaj. Je jistě třeba brát v úvahu a splnit článek 543.2.2 a) ...spojitost musí být dosažena...  b) ...vodivost musí být... podle 543.1 . článek 543.2.2N1 a následující až po 544 to celé zase opakuje a upřesňuje ale není tam nic, co by se nedalo při použití žlabů splnit. Jedině ta vodivost, srovnávaná s 543.1 ,  to by se muselo přepočítat, nebo lépe vycházet z informací v katalogu výrobce žlabů, kde to jistě bude uvedeno. (příklad. Fa Flexnet to přímo uvádí, že při spojích svorkou FS1 ...vodivost odpovídá Cu vodiči dle tabulky...)

Milan Karvánek:
TO: Dunda > Tuším, že jste také RT? Každou závadu je třeba zdůvodnit "...V případě, že při revizi byly zjištěny závady musí být v RZ uvedeno s jakým ustanovením normy nebo jiného předpisu jsou v rozporu. ČSN 331500/6.1.2  Nestrašte ,  ale skutečnými závadami, jinak vám příště nikdo nebude věřit .

štěpán škriečka:
Pane Hradil,
to co píšete, že uzemnění jde na kostru a potom na PE /PEN/ sběrnu se v praxi toleruje, ale mělo by to být od té svorky vedeno vhodným vodičem. Nemám u sebe všechny normy, ale ať mne někdo opraví, že se uzemní vodič /sběrna/ PE nebo PEN a ty musí být uchyceny izolovaně a potom se propojí na kostru. V praxi píši, že je závada když je propoj uzemnění jen přes kostru rozvaděče. U pospojování  je běžné vodič napojit na kostru a to je z hlediska úrazu elektrickým proudem  doplňková ochrana, zatímco uzemnění /ochranné a ochranněpracov ní/ je ochrana základní, proto ty přísnější podmínky. Pokud chcete něco blíže specifikovt, tak mi napište. srkiecka.s@seznam.cz

Ivan Polínek:
Souhlasím s panem Skrieckou, uzemnění rozvaděče musí jít na PEN, viz "ČSN 332000-4-41 čl. 413.1.3N12 - Vodič PEN se musí uzemnit ..." a já to také tak vyžaduji.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana