Je možné použít ocelový kabelový žlab jako zemnící pásek pro uzemnění rozvaděčů?

(1/4) > >>

Jan Hradil:
Rád bych se zeptal jestli je možné použít ocelové (pozink) kabelové žlaby, které jsou montovány pro uložení kabelů v hale tak, že je nad rozvaděčem k němu připojen vodič CYA příslušného průřezu dále veden ke vnější svorce rozvaděče (skříň, ocel). Může se tak vyřešit uzemnění? Výrobce BAKS Poland. Protokol o zkoušce je ze Slovenska.  (poklona)  Hradil.

Milan Karvánek:
Ano, kovové žlaby se mohou použít v souladu s ČSN 332000-5-54/543.2.1. jako "náhodný ochranný vodič". Musí splňovat další uvedené podmínky, zejména vodivost a celistvost. Npř. FeZn žlaby typu MARS se používají jako "náhodný ochranný vodič" již desítky let. Většinou ve funkci vodiče doplňujícího místního pospojování.

štěpán škriečka:
Ocelový žlab bych rozhodně nepoužíval pro uzemňovací přívod. Pro zachování dlouhodobé životnosti je dobré použít samostaný vodič s průřezem odpovídající ČSN 33 2000-5-54 tabulka 54F a mít co nejméně spojů. Uzemnění rozvaděče není přesný termín. nejdříve se uzemní vodič PE /nebo PEN/ a potom je propoj na kostru. A pokud se uzemní vodič PEN, tak by se stali nepřímo vodičem PEN i kabelové žlaby a to je nepřípustné pro cizí vodivé části. To je třeba rozlišit, pro pospojování lze žlaby jen doporučit, ale je nutno je vhodně označit a to po celé délce.   

Miloslav Dunda:
Rozhodně se nedá použít jako zemnící pásek, tj. přívod od zemniče. běžně jej lze použít pro zbýšenou ochranu tzv. pospojováním.

Jan Hradil:
Pane Skriecka Vaše odpověď mě zaskočila! To co popisujete mi revizní technik vytknul. Uzemnění rozvaděče má být na vnější svorku (většinou je tam měděná kulatina se závitem M8, M10, která je vidět i uvnitř těla rozvaděče) kde je viditelně připojen zemnící pásek nebo vodič. Mě se jedná o to jestli je možné použít kovový žlab místo FeZn pásku pro tento účel?? Vlastní připojení bude provedeno propojením kovového žlabu s vější svorkou rozvaděče v horní části vodičem CYA s kabelovými oky příslušného průřezu a barvy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana