Je možné použít ocelový kabelový žlab jako zemnící pásek pro uzemnění rozvaděčů?

<< < (3/4) > >>

Jiří Sedlmajer:
To: Skriecka

A co staveništní rozvaděč? Uzemnění se připojuje na vnější uzem. svorku, která tam k tomu je. A od ní jde nějaký CY na PEN. A to je taky špatně? Nebo míchačka? To samé.
Já myslím, že když se dodrží průřez, že je to funkčně jedno. A jít třeba s pásovinou 30/4 na PEN. Já to uznávám.

Jiří Sedlmajer:
To: Skriecka
Sorry,už mě to došlo, že nejsme ve sporu.Jen poznámku: Správně by mělo jít uzemnění na hl. oochrannou přípojnici,spolu s dalšími,dle ČSN 332000-5-54 a z ní pak CY 6 až 25 na PEN rozvaděče nebo rozvaděčů.

štěpán škriečka:
Pane Sedlmajer,
Staveništní rozvaděč má být v provozu dle ČSN EN 60439-4, přečtěte si článek 7.4.3.1.5 podmínky pro použití krytu jako  části ochranného obvodu. Dále revize na staveništích se provádí co 6. měsíců vzhledem k rizikům. Jde o přechodné zařízení.
U míchačky může být zemnicí svorka na kostře a výrobce ručí, že toto provedení pro dodatečné zemnění /vyrovnání potenciálu/ je dostatečné a propojení s přívodem dosahuje parametru jako by bylo propojení provedeno vhodným vodičem. Tento způsob DODATEČNÉHO zemnění je dostatečný i pro ostatní zařízení např. elektrocentrál y...  Souhlasím ,  že některé míchačky , ,DODO¨ to nesplňují.
U normálního rozvaděče musím počítat s tím, že přívod uzemnění může při opravě nebo úpravě někdo přerušit a žlaby byť označené zelenožlutě rozdělí elektrikář v domění, že jde jen o pospojování a logicky vyhodnotí, že je dostatečné pospojování okolními neživými častmi. Pokud chci netradiční zapojení, pak musím zhodnotit rizika a určit jestli ušetření několika stovek se mi vyplatí k rizikům, spolehlivosti a to do budocnosti /pozn. pozink pásovina stárne pomaleji než žlab pozink 0,4 plech/.   

Milan Karvánek:
TO: Hradil > Základní otázka je jestli se jedná o uzemění vodiče PE nebo PEN ve smyslu ČSN 332000-4-41 čl. 413.1.3N12. Pokud ano, pak se jedná o "uzemňovací přívod" a ČSN 332000-5-54/542.3.1.N4 umožňuje použít "...např. kabelové lávky" jako náhodný uzemňovací přívod, pokud vyhoví průřez dle 543.1.1. ,  viz moje první reakce.
TO: Polinek > Hezká citace ČSN, ale trochu mimo. Ten článek nic neříká o způsobu připojení!
TO: Skriecka > Způsob provedení připojovací svorky pro uzemňovací přívod je věcí výrobce rozvaděče, pokud dodrží ČSNEN 60439-1 a ČSN 332000-5-54/ 542.4. Svorka "... musí být na přístupném místě...",  mimo jiné, ale nikde není uvedeno, že musí být uvnitř rozvaděče.  Ochranný vodič nemusí být izolovaný od kostry rozvaděče (ČSNEN 60439-1/7.4.3.1.8.).

Jiří Sedlmajer:
To: Škriečka

Dobře, upřesňuji, jedná se o svařovanou konstrukci rozvaděče, popř. má ještě propoj mezi PEN a zemnící svorkou. Ani mne nenapadlo mít svorku např. na masce, nebo šroubovanému zákrytu na panel. rozvaděči! To je jasný snad všem! vás ano?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana