Je přípustná instalace flexibilními kabely s gumovou izolací?
Kamil Novák:
Citace: Milan Karvánek 30.12.2008, 22:41
Je to tak, jen jsem to neřekl dost precizně o:-) , a také je pravda, že v praxi jsem ještě šňůru CYLY ani CYHY ještě neviděl i když možná existovala, protože se bohužel bavíme o již nepoužívaném označení.
Ale viděl, jen o tom asi nevíte. ;)
CYLY je totéž, co dnes H03VVH2-F. Tedy oválná dvoulinka, používaná např. pro spotřebiče II.tř jako jsou TV, stolní lampičky, fény, RMGF a podobná bižiterie.
Kamil Novák:
Citace: Milan Karvánek 29.12.2008, 23:17
Takže těžká guma ano jako prodlužovák na stavbu, ale asi né do dílny automechanika, kde se válí v oleji, kterým nabobtná....
Přesně tak. Nikdy asi nepochopím, proč např. výrobci profi fritéz používají šňůr H05RR-F nebo H05RN-F (vím, že nejste přítelem nového, harmonizovanéh o značení, takže se jedná o CGSG ;)).
Určitě tak činí z důvodu zvýšené tepelné odolnosti, ale jakoby netušili, že ve fritézách se používá olej. >:(
Takže tyto šňůry jsou sice odolnější proti teplu, ale vlivem působení oleje za jednu sezónu nabobtnají jako houba a jsou zralé na výměnu. (plc)
Milan Exler:
CYLY se vyráběly do průřezu 1 nebo 1,5 mm2 (už nevím) a CYHY snad vůbec, ale byly CYH, což byla většinou bílá dvojlinka (připojení reproduktorů k zesilovači, víc možností použití mě nenapadá) nebo trojlinka (tady nevím, k čemu to bylo dobré), ale s oblibou z CYH vyráběli někteří "elektrikáři" prodlužovací šňůry (byly poměrně laciné a že to mělo jednu izolaci? To přece stačí, vždyť to mám jenom na doma!).
Václav 3:
Citace: Milan Exler 31.12.2008, 01:28
... CYH, což byla většinou bílá dvojlinka (připojení reproduktorů k zesilovači, víc možností použití mě nenapadá) nebo trojlinka (tady nevím, k čemu to bylo dobré), ale s oblibou z CYH vyráběli někteří "elektrikáři" prodlužovací šňůry (byly poměrně laciné a že to mělo jednu izolaci? To přece stačí, vždyť to mám jenom na doma!).
Ono to není se šňůrami CYH (dříve také ozn. YH) tak jednoduché, v 60. a 70. létech se běžně vyráběly dvouvodičové i třívodičové flexo šňůry k přístrojům (radia, TV, magnetofony a mnoho dalších) z tohoto typu kabelu, ovšem izolace byla výrazně silnější než provedení, které lze zakoupit dnes. Když jsem před asi 25 léty tento typ kabelu objednával v elektroodbytu byl jsem opraven, že se nejedná o CYH ale o CYYH, což v tomto systému značení znamenalo zesílenou izolaci, která byla postavena na úroveň izolace zdvojené a podle tehdejších požadavků vyhovovala použití se síťovým napětím.
Štefan Beláň:
Z praxe si pamatuji pouze jeden druh slaněného vodiče (kabelu), určeného k uložení přímo do omítky. Byly to ploché vodiče pro panelové zdi a měly označení CYR a CYM. Jeden měl plný plochý vodič Cu a druhý slaněný. :)
Už si nepamatuji který z nich byl slaněný (asi R). :-\
Jinak se standardně slaněné vodiče (šňůry) ukládají na povrch nebo pod omítku, ale do trubek. (norm)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana