Je přípustná instalace flexibilními kabely s gumovou izolací?

(1/5) > >>

Pavelka Jaroslav:
Známý mě povídal, že si nechá udělat bytové rozvody gumovými kabely,
že je sehnal strašně levně.
Něco prý bude uloženo ve zdi, něco ve dřevěné podlaze a něco v sádrokartonu.

Osobně si myslím, že to snad není ani povoleno a už vidím jak si daný elektromontér poradí se zapojením vypínače v krabičce do sádroše kde na něj vykoukne 5 ještě neoholených vodičů.

Pavelka Jaroslav:
Citace: Pavelka Jaroslav  29.12.2008, 16:04

Známý mě povídal, že si nechá udělat bytové rozvody gumovými kabely,
Něco prý bude uloženo ve zdi, něco ve dřevěné podlaze a něco v sádrokartonu.

Osobně si myslím, že to snad není ani povoleno a už vidím jak si daný elektromontér poradí se zapojením vypínače v krabičce do sádroše kde na něj vykoukne 5 ještě neoholených vodičů.

ještě bych dodal a co kabely (lys?) se kterými se třeba připojují bojlery.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Pavelka Jaroslav  29.12.2008, 16:04

Umím si představit jak.

Nevím o ničem, co by vysloveně zakazovalo gumák do omítky. Vlastně o něčem vím. Zdravý rozum. Zatímco kabel s PVC izolací přežije vaše vnoučata, gumák umře výrazně dřív než vy. A to už taková úspora není. Guma totiž ráda puchří a v omítce je dost látek na to, aby skončila velmi rychle.

Milan Dupal:
Přestože na tomto fóru je řada zastánců (těžkých) gumových kabelů, moje zkušenost z praze je přesně opačná, tj. tragická. Guma puchří, kabely natahují vodu, žíly vidičů jsou zoxydované...
Hnus velebnosti!

Milan Karvánek:
Citace: Milan Dupal  29.12.2008, 21:29

Přestože na tomto fóru je řada zastánců (těžkých) gumových kabelů,
Zastánců?? Kde?
Záleží hlavně na způsobu používání každého konkrétního el. zařízení. Takže těžká guma ano jako prodlužovák na stavbu, ale asi né do dílny automechanika, kde se válí v oleji, kterým nabobtná.... Každá elektrotechnic ká součást musí být použita k účelu pro který byla výrobcem navržena a odzkoušena.... . (myslím, že by se dala s úspěchem najít i doslovná citace v ČSN)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana