Akým spôsobom mám vyriešiť prechod z 2vodičovej na 3vodičovú sieť ?

<< < (5/8) > >>

Milan Karvánek:
Pane Fasulisi, nečtete pozorně mé názory, podsouváte mi že preferuji hliníkové vodiče.To není pravda. Dále se nejedná o nový zásuvkový obvod, ale o přidání jedné zásuvky na konec stávajícího obvodu.  Nemá cenu vést dále tuto debatu. Vy všichni, kteří jste přesvědčeni o tom, že přidáte-li na konec zásuvkového obvodu TN-C metr nového vodiče v provedení TN-S, jste udělali něco pro zvýšení bezpečnosti daného obvodu, tak klidně tak čiňte, z hlediska bezpečnosti tím nic nezískáte, ale ani npokazíte. Jenom... viz můj příspěvek z 9.1.05.
ČSN 332000-4-41 není norma, která by řešila právě tento případ, jako celý soubor 332000 je určen pro navrhování nových instalací.
Co se týče revize s tím nemám problém, naopak jste mne přivedl k tomu, že až někdo rozšíří stávající obvod tak jak navrhujete, budu při revizi požadovat splnění opatření uvedených v ČSN 332000-1/11N6.4. Vhodná forma by mohla být třeba nalepením upozorňujícího štítku na onu zásuvku, ve které dojde ke změně sítě TN-C na TN-S. Ostatně revize je jenom porovnání skutečnosti s platnými předpisy, že...

Jiří Fuksa:
To: pan Karvánek
Konečně jste si sám správně odpověděl.
Instalace jedné zásuvky na konec stávajícího obvodu je nová instalace (v té původní staré nebyla).
A proto pro ní platí, jak správně uvádíte ,  celý soubor norem 332000 a ještě všech ostatních, současně platných, vztahujících se k dané instalaci.

Milan Karvánek:
Pna Fukso, čím, že se profesně zabýváte? smím - li se optat?

Jaroslav Hasala:
To Karvánek:
váš přístup není ojedinělý, podobně uvažuje celá řada elektrikářů, hlavně tedy starší generace.
Netvrdím že tento přístup je špatný, ale své nedostatky má. Pokud bude rozdělení PEN provedeno jinde než v rozvaděči, určitě to bezpečnost instalace nezhorší. A jak bylo řečeno, co není zakázáno, to je povoleno. Rozhodující slovo má RT, osobně s tímto problém nemám, jak jsem psal už dříve.
Navíc, pokud bude později provedena výměna stávající části instalace, do nové části nebude potřeba zasahovat.
Vámi uváděná argumentace, že podle poslední zásuvky může někdo mylně usoudit, že je použitá síť TN-S, je také trochu zcestná. Pokud se někdo chce nazývat odborníkem, nemůže si dělat obraz o instalaci na základě jedné zásuvky. Osobně bych se v první řadě podíval do rozvaděče, pak by mělo být vše jasné.
Není to tak dlouho, co jsem prováděl rekonstrukci elektroinstala ce jednoho RD. Majitel se pochlubil, že v jedné části se nemusí nic dělat, protože je tam instalace nová. V zásuvkách byly sice kabely CYKY 3Cx 2,5, ale byly zapojené pouze dvoudrátově a "přebytečný" modrý vodič byl z kabelu vystřižen takovým způsobem, že nešel ani napojit. Pro mě osobně to bylo dost nepochopitelné, instalace se musela celkem zbytečně předělat, k malé radosti majitele. A to všechno proto, že tyto úpravy prováděl někdo, kdo uvažoval podobně jako vy.
P.S. Doufám, že tyto slova neberete jako osobní útok, takto to myšleno nebylo...

Milan Karvánek:
TO: Hasala > Dík první trochu smířlivá reakce. Jasně, že není žádoucí vyštípnout modrý vodič i když není zapojen, ostatně stejně jako žádný nepoužitý vodič ve vícežilových kabelech snad žádný elektrikář hodný toho jména nevyštípne. To pokládám za samozřejmé. No a pokud by se opravdu jednalo o jednu zásuvku, tak jak je od začátku spor veden,ani její přepojení při pozdější rekonstrukci nebude dělat problém (pokud vůbec po celkové rekonstrukci zůstane na svém místě).
P.S. Podle Vaší foto předpokládám, že se nepokládáte zatím za starší generaci, já rozhodně také ne, i když na fotce bych asi moc krásy nenadělal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana