Akým spôsobom mám vyriešiť prechod z 2vodičovej na 3vodičovú sieť ?

<< < (4/8) > >>

Jiří Sedlmajer:
To: Karvánek

Jen technická poznámka:
Samostatné svorky - tak ty zásuvky pro průběžné zapojení přece mají, žádné další přidávat nemusím

Ivan Ševc:
To Karvánek
Podle Vašeho názoru vlastně ani není možné do zásuvky připojit spotřebič třídy I nebo prodlužovák, protože zásuvka je v soustavě TN-C bodem rozdělení TN-C na TN-S.
A ještě bych se chtěl zeptat, jaké je podle vás značení svorek zásuvky 230V. L je zcela jasné. A ty zbylé dvě?

Georgis Fasulis:
všem. Dovolím si přidat můj názor. Rozhodně se přikláním se k pánům Hasalovi, Sedlmajerovi, Fuksovi a panu Školníkovi. Rozhodně nesouhlasím s panem Karvánkem. A nějáké naprosto obecně řečené články některých ČSN o vzájemných vazbách a souvislostech jsou v tomto případě irelevantní a mě naprosto ukradené.
Pokračovat v rozvodu dvoudrátem SE NESMÍ a je to ANACHRONISMUS! Je to totéž jako bych částečnou rekonstrukci provedl hliníkem a ještě kabely s papírovou izolací, aby byla zachováná vzájemná vazba! To je nesmysl. I když se z nouze potřebuji napojit ze staré krabice, rozhodně pokračuji třídrátem. Platí to o všech obvodech (světlo, zásuvky, ostatní...) Rozhodně tím nesnížím bezpečnost, právě naopak!
Panu Ovečkovi doporučuji, pokud dává novou bytovou rozvodnici, aby vyměnil všechny obvody v bytě za měď a třídrát a podle dnešních ČSN a s veškerým ohledem na zatížení, soudobost atd.

Milan Karvánek:
TO: Fasulis > Rozhodně tím bezpečnost nezvýšíte! A když mě tu všichni tak pěkně zkoušejí ze znalostí ČSN povězte prosím proč se nesmí pokračovat sítí TN-C, která ČSN řeší rozšíření instalace o 1 zásuvku? Jinak každý článek v každé normě (byť obecný) mne vždy MUSÍ zajímat a nesmím ho ignorovat! Jsme technici a né trhovci.

Georgis Fasulis:
Pane Karvánku, vy si vyberete jednu obecnou větu z nějáké normy a tím chcete podložit to, že potáhnete dvoudrát v 2 a půlce a klidně tak porušíte ČSN 33-200-4-41? Normu, jež je naprostý základ? Alfou a omegou bezpečnostních norem? Chci vidět revizáka, který by vám zrevidoval takový "nový" zásuvkový obvod - v hliníku a jako dvoudrát. Jestli takového znáte, rád se s ním seznámím. Jen tak mimochodem, víte proč se dvoudrát tahal jen k pevným zásuvkám a pohyblivé prodlužky a šňůry už byly vždy třídrát? Protože to už si nelajzli ani komančové! A že si toho lajzli mnoho, to cítíme dodnes všichni, co bydlíme ve starých hliníkových instalačkách, kde nemůžete použít ani pitomý chránič.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana