Akým spôsobom mám vyriešiť prechod z 2vodičovej na 3vodičovú sieť ?
Radovan Ovečka:
Po úprave bytového jadra chcem urobiť zmeny pre zásuvky do kúpeľne ( práčka ) a kuchyne ( ele. sporák ). Byt má prívod L+PEN a ako mám vyriešiť prechod na L+N+PE? Budem osádzať i nový bytový rozvadzač.
Milan Karvánek:
Vše v novém bytovém rozvaděči. V těchto případech dávám staré obvody (částí bytu, které se nerekonstruova ly) na třeba první 4 jističe, dále pokračuji třeba sporák, zásuvky kuchyň, zás.myčka, proudový chránič, za něj zásuvka pračka, zásuvka koupelna, světlo koupelna +WC. (světlo v koupelně dávám přes chránič také i když to ČSN vždy přímo nevyžaduje).
Jinak dle ČSN se místem rozdělení sítě TN-C (L+PEN)na TN-C-S (L+N+PE)může stát jenom rozvaděč, nikoli rozbočná krabice.
Jiří Sedlmajer:
To: Karvánek
K Vaší poslední větě:
Jinak dle ČSN se místem rozdělení sítě TN-C (L+PEN)na TN-C-S (L+N+PE)může stát jenom rozvaděč, nikoli rozbočná krabice.
Moje poznámka:
A proč ne? Třeba u napojení další zásuvky ze stáv. rozvodu ... Dle které ČSN?
Milan Karvánek:
TO: Sedlmajer> Protože není možné sčítat jablíčka s hruštičkama. Pokud rozšiřuji stávající obvod TN-C o jednu zásuvku zachovávám dále síť TN-C.
Pokud použiji pro hlavní přívod síť TN-C s vodičem pr.10mm a dále budu snižovat průřez tak to mohu udělat jedině snížením jištění a to mohu realizovat jedině v rozvaděči. I tak mám na podporu svého tvrzení oporu v ČSN 332000-5-54/546.2.3 "...V bodě rozdělení musí pro připojení ochranných a středních vodičů být samostatné svorky nebo přípojnice. ..."
V nových normách se počítá pouze s rozdělováním viz pvýše, nikoli d "dobastlováním jedné zásuvky".
Je tedy jasné, že do KU68 se mi k zásuvce žádné samostatné přípojnice asi nevejdou a normotvůrci s českou lidovou tvořivostí prostě ani nepočítali.
Jiří Fuksa:
To: pan Karvánek
Můžete popsat co poruším, když k zásuvce, která má přívod AYKY 2 x 4 mm2 ve staré instalaci TN-C, připojím další, kabelem CYKY 3 x 2,5 mm2 ze samostatných párových svorek původní zásuvky a vytvořím tak síť TN-S?
Pokud snad nebudu žádat příliš, tak bych chtěl odpověď bez jablíček a hruštiček, ale jasnou právnickou odpověď tj, který zákon případně §.
(poklona) předem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana