Akým spôsobom mám vyriešiť prechod z 2vodičovej na 3vodičovú sieť ?
Jiří Sedlmajer:
To: Karvánek
Nechci polemizovat za každou cenu, ale vážně nemohu z krabice z TNC, pokračovat (použiji Wago sv.)třívodičem v TN-S ? Např. ABB dodává zásuvku s vestavěným pr. chráničem, ze kterého lze napojit další zásuvku, samozřejmě třívodičem. Co Vy na to?
Milan Karvánek:
TO: Fuksa, Sedlmajer > HM, co já na to? že tak jak jsem výše uvedl to mám zafixováno již řadu let a ve svém okolí jsem se ještě nesetkal s Vámi uváděným způsobem napojení další zásuvky. Momentálně nevím z hlavy další podpůrný článek z ČSN, pokusím se něco časem dohledat, možná i další revizáci přispějí svým názorem.
Jinak i pokud bych podporu v ČSN nenalezl, pokládám osobně takové napojování a vylepšování stávající instalace dokonce ne za míchání jablíček s hruštičkama, ale za pěknou prasárnu. Navíc mi není vůbec jasné jakou výhodu, třeba z hlediska zvýšené bezpečnosti by mi mělo přinést, že poslední zásuvku budu mít v síti TN-S? Akorát vnesu do stávajícího systému sítě bytu zmatek, člověk který otevře poslední zásuvku si může mylně myslet, že celý obvod je již TN-S. Prostě v tom ani selským rozumem neshledávám žádnou výhodu.
Milan Karvánek:
Pokračování za zásuvkovým chráničem však beru na milost. Rozdělení sítě je provedeno v přístroji, který k tomu je od výrobce uzpůsoben a ostatně je to i v souladu s ČSN neb za místem rozdělení se již nesmí nikdy spojit. Rozdělení pro potřebu chrániče má své opodstatnění.
Jaroslav Hasala:
Podle mého názoru, pokud dojde k rozšíření TN-C elektroinstala ce, např. o další zásuvku, je podle mě lepší provést rozdělení na TN-S i v odbočné krabici, než dále pokračovat TN-C, v tom nevidím žádný přínos. Rozhodně to nemůže situaci zhoršit. Připravit tři vodiče a potom zapojit jen dva je podle mě nelogické. Často se dělá rekonstrukce elektroinstala ce postupně, po místnostech, mnohdy s odstupem několika let. Konečný verdikt je vždy na RT, osobně s tímto problém nemám. ČSN 332000-5-54 je určena pro nové instalace, různé úpravy a dodatečné rozšiřování je přece jen něco jiného.
Případných odpůrců bych se rád zeptal, v čem se by se situace zhoršila oproti "čisté" TN-C.
Jiří Sedlmajer:
To: Karvánek
S prominutím, dovolím si s Vámi nesouhlasit. Co není zakázáno, je dovoleno.
Nebo mám použít i Al vodiče, abych nezpůsobil zmatek? A čím prosím poruším bezpečnost?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana