Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jakou navrhnete soudobost pro přívod 3x1,5 při zatížení 4x2kW?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jakou navrhnete soudobost pro přívod 3x1,5 při zatížení 4x2kW?  (Přečteno 2632 krát)
František Tuček
Pravdě se člověk může pouze přiblížit. Ovšem bez více různých pohledů ani náhodou!
*

Budu rád pokud pozvednu povědomí o elektrotechnice

« kdy: 19.11.2024, 10:27 »

Docela neobvyklá situace. Na zahradě malý zateplený prostor, využitelný i pro bydlení jen má jedinou jednofázovou zásuvku samostatného okruhu. Investor má už projektovou dokumentaci na rekonstrukci celého objektu ale koukám, že je realizace v březnu 2026.

Tedy z hlavy navrhnu soudobost vodičů CY1,5 jediného přívodního kabelu, tak aby se zajistilo napájení pračky 2kw, myčky 2kw, rychlovarné konvice 2kw a sklokeramické desky 2kw. jedna fáze a chlazení odvozeno způsobem uložení kabelu v elektroinstala ční trubce, asi 0,4. Zajištěno některým z odlehčovacích relé.

Je to na hraně, jen nevím zda vše předjistit 16A nebo najít něco nižšího.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

To nemohu přečíst! Ale rozdat to mohu! Viz https://zdroje.elektrika.cz
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #1 kdy: 19.11.2024, 19:52 »

Děleno čtyřma? OK a čím to chcete blokovat? Kdysi jsem něco takového navrhoval a cena byla docela vysoká!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #2 kdy: 19.11.2024, 22:11 »

Pokud to odpor smyčky dovolí, tak se dá použít jistič 13A. Řešení přednosti nedává moc smyslu, buď nový kabel nebo sebekázeň užvatele.
Jirka Dobrovolný
*

« Odpověď #3 kdy: 20.11.2024, 10:12 »

IMHO je stávající řešení pro normální život nepoužitelné.

Je to jako mít o číslo menší boty. Asi se v tom dá chodit, ale velmi brzy to člověka dost nas...

Přesvědčoval  bych investora k výměně kabelu.
Václav Třetí
*

« Odpověď #4 kdy: 20.11.2024, 11:47 »

Je to jako mít o číslo menší boty. Asi se v tom dá chodit, ale velmi brzy to člověka dost nas...

Dobrý příměr, ale boty se občas  i roztáhnou a vyšlapou, pokud tedy jejich nositel vydrží. Kabel na průřezu stářím ani přetěžováním nenaroste, nakonec se poškodí. A to i při správném jistění. I při použití jističe 13A lze krátkodobě používat až 4kW zátěže! Kabel se bude nadměrně přehřívat.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #5 kdy: 20.11.2024, 12:14 »

Jen to co jsem viděl na vlastní oči...
U jednoho majitele RD ,který si asi 7m od domu postavil v zahradě za domem takovu "garsonku" místo garáže.Tudíž kuchyně se vším, koupelna, WC a dva malé pokoje,chodba,spíž,el.sporák...... zle
Měl instalaci udělanou v tomto přístavku 3 fázově dle norem! Ale k HL. rozvaděči garsonky měl provizorně dotáhlou 3x1,5 CYKY ze svého domu ze sklepa.Aby mohl tam dodělávat v zimě věci.Topení plynem.Provizo rka zůstala,neřešil to.
Za několik let tam ubytoval syna s rodinou a dvěma dětmi.Fungoval o to jako klasický RD.
Zavolal mě, že to má zapojené celé stále na provizorku CYKY 3x1,5mm.Rozdělal jsem krabici, 3x1,5 měla trochu jinou barvu, ale izolace se zdála v pořádku.(Měřič na IZO jsem neměl se sebou).Řekl jsem mu,ať to hned vypne a vymění za min.6 CU!!To jsem si nemyslel ,že to 3x1,5 mm přečká-přečkala a jede to doteď skoro 31 let!!

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #6 kdy: 20.11.2024, 12:30 »

přečkala a jede to doteď skoro 31 let!!
Reálná zkušenost to to je ale teď si spousta čtenářů fóra bude myslet že zprasit se dá zcela všecko.

Největší riziko pro takový kabel jsou místa kde jsou vodiče vystaveny nějakému silnému mechanickému namáhání. skřípnutý kabel, vodiče stlačené v krabici, přechody přes ostré hrany atd.
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #7 kdy: 20.11.2024, 13:11 »

Kabel se nám bude trochu hřát, takže časem by se z těch zbytečných ztrát zaplatil nový kabel... (ono se to dá v Sichru dát jako ekonomická varianta)
Nejvíce se nám budou hrát konce vodičů, místa připojení, poznáme to na barvě kovu i izolace, ale zpravidla to neshoří
Jistič vydrží o něco více než je jmenovitý proud, ale časem se to na něm podepíše a bude třeba ho vyměnit...

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jan Bocek
*

« Odpověď #8 kdy: 20.11.2024, 14:25 »

Téma:

Jakou navrhnete soudobost pro přívod 3x1,5 při zatížení 4x2kW?

Pokud bych znál délku a způsob uložení, tak bych navrhoval soudobost 0,2.
Technicky je to čisté, ale prakticky je to hovadina.

Proč?
Protože při 8 kW může klesnout napětí až o 50 V a některé spotřebiče nebudou
plnit svoji funkcí. Neřeším přitom otázku přetížení, jištění a bezpečnosti.
Prostě pro mne jako projektanta tudy cesta nevede.

A jako revizní rechnik posuzují elektroinstala ci jako dobrou, anebo špatnou.

Kabel CYKY 3x1,5 má odpor smyčky 25 ohmů na 1000 m. Na 100 m je to 2,5 ohmů. K tomu připočteme odpr spojů, napájecí impedanci a závislost na teplotě a dostavámě se hluboko pod toleranci úbytků napětí......

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Václav Třetí
*

« Odpověď #9 kdy: 20.11.2024, 14:55 »

U jednoho majitele RD ... měl provizorně dotáhlou 3x1,5 CYKY ze svého domu ze sklepa.

Zavolal mě, že to má zapojené celé stále na provizorku CYKY 3x1,5mm2...To jsem si nemyslel ,že to 3x1,5 mm přečká-přečkala a jede to doteď skoro 31 let!!

To není dobrý vzor. Jaké to má jistění? Ono se to jednou vymstí...

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
František Tuček
Pravdě se člověk může pouze přiblížit. Ovšem bez více různých pohledů ani náhodou!
*

Budu rád pokud pozvednu povědomí o elektrotechnice

« Odpověď #10 kdy: 20.11.2024, 15:51 »

Natáhnout přes dvůr dočasný přívod bylo první co jsem navrhl. Pak jsem si vzpoměl, že mám někde neprodaný kus čtyřkanálového přednostního relé Schrack, co by to řešilo. A tak to celé vzniklo. To relé je svou cenou prakticky neprodejné a toto by alespoň ne chvili mohlo posloužit. Co jste zde uvedli, s tím souhlasím. Ale dočasně to bude určitě, protože paní domácí už vybírá vše nové a mezi oběma budovami přibude přístřešek. Popravdě, 6 metrů chráničky Kopoflex přes dvůr by mohli snést, aspoň bych se nemusel otravovat s tím relé :-)

To nemohu přečíst! Ale rozdat to mohu! Viz https://zdroje.elektrika.cz
Jan Bocek
*

« Odpověď #11 kdy: 20.11.2024, 21:38 »

Jakou navrhnete soudobost pro přívod 3x1,5 při zatížení 4x2kW?

Standardní 0,8 a tomu odpovídající přívodní kabel a jištění.

Pro byty se dnes považuje za minimum přívodní kabel 5x6 mm2 a zásuvky rozfázovat na všechny 3. fáze s jističi 16 A. Předpokládá se rozvod TNCS.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Milan Hudec
*

« Odpověď #12 kdy: 21.11.2024, 09:49 »

Délka vedení?
Způsob uložení?
Koeficient přerušovaného chodu spotřebičů?
Jištění za účelem dlouhodobé životnosti, nebo se přijme myšlenka dočasnosti?
Uživatelské chování?
Klidně se může stát, že kabel bude správně odjištěn a provozovatel bude spokojen.
Milan Hudec
*

« Odpověď #13 kdy: 21.11.2024, 14:00 »

U jednoho majitele RD ,který si asi 7m od domu postavil v zahradě za domem takovu "garsonku" místo garáže.Tudíž kuchyně se vším, koupelna, WC a dva malé pokoje,chodba,spíž,el.sporák...... zle
Měl instalaci udělanou v tomto přístavku 3 fázově dle norem! Ale k HL. rozvaděči garsonky měl provizorně dotáhlou 3x1,5 CYKY ze svého domu ze sklepa.Aby mohl tam dodělávat v zimě věci.Topení plynem.Provizo rka zůstala,neřešil to.
Za několik let tam ubytoval syna s rodinou a dvěma dětmi.Fungoval o to jako klasický RD.
Zavolal mě, že to má zapojené celé stále na provizorku CYKY 3x1,5mm.Rozdělal jsem krabici, 3x1,5 měla trochu jinou barvu, ale izolace se zdála v pořádku.(Měřič na IZO jsem neměl se sebou).Řekl jsem mu,ať to hned vypne a vymění za min.6 CU!!To jsem si nemyslel ,že to 3x1,5 mm přečká-přečkala a jede to doteď skoro 31 let!!
Tak dle SICHRU, 3x1,5 v zemi s kofíkem průměrné vlhkosti/teploty hlíny vydrží nějakých 30A, takže se není čemu divit, ano nejohroženější budou spoje.
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #14 kdy: 22.11.2024, 08:17 »

To není dobrý vzor. Jaké to má jistění? Ono se to jednou vymstí...

Nedávám to jako vzor!! Ale i já jsem se divil,že mu to po 1-2 letech neuhořelo!!
(Pátral jsem i po jištění, našel jsem tam 20A jistič)
Také jsem majiteli říkal,že se to jednou vymstí....aby jednal...prý to jede tolik desetiletí a nic?
Nedal si to vymluvit, tak jsem šel pryč!!

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #15 kdy: 22.11.2024, 09:58 »

Tak dle SICHRU, 3x1,5 v zemi s kofíkem průměrné vlhkosti/teploty hlíny vydrží nějakých 30A, takže se není čemu divit, ano nejohroženější budou spoje.

Nemám rád podobná řešení na hraně samotné výdrže materiálu. Letitá zkušenost před takovým neuváženým chováním varuje. V drtivé většině případů se to dříve nebo později vymstí.
Navíc to že to kabel vydrží, neznamená že je to správně a těch několik případů z praxe kdy měl někdo štěstí a řešení přežilo bez větší újmy, nejsou etalonem.
Zde v diskusích bychom jako technici měli ctít určitá pravidla (normy, návody,..) a platné předpisy. Ne omlouvat nebo hájit prasečiny jakéhokoliv typu. V tom se s některými zdejšími diskutujícími prostě nemohu shodnout.
Dále jak už upozornil kolega Schwarz, dalším nepříjemným důsledkem toho řešení jsou velké ztráty na vedení a ty bude muset pravidelně provozovatel platit. Tyto ztráty nejsou vůbec bezvýznamné a v drtivé většině případů se finančně nevyplácí na kabelu v tomto ohledu šetřit.
Dále kolega Bocek upozornil na úbytek napětí, což je další parametr který někteří nějak opomíjejí s tím že "to kabel vydrží".
Nezapomeňme ani na bezpečnost z hlediska automatického odpojení od zdroje a kvalitu poruchové smyčky. Neznáme podmínky v místě připojení a navíc tedy trochu pochybuji že by impedance mohla nějak rozumně vyjít třeba už jen na jistič 20A. Tedy jakékoliv schvalování podobného řešení bez dalších vstupních údajů je mirně řečeno nezodpovědné až hloupé.

https://www.vyrobcikabelu.cz/wp-content/uploads/2020/04/dimenzovani-instalacnich-kabelu.pdf

Nicméně zjednodušeně akceptuji cca 2,5kW na fázi u průřezu 1,5mm2, ovšem to může být poníženo v závislosti na uložení a délce vedení.

* Výstřižek.PNG (54.71 KB, 748x333 - prohlédnuto 69 krát.)

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #16 kdy: 22.11.2024, 11:33 »

Pouze tvrdá data, líbit se nám nemusí, leč fyzika je neúprosná.
Např: kabel CYKY 3x1,5 v zemi průměrné vlhkosti při jištění 25A (ano na první dobrou pohoršení, čím že jistíme jednapůlku) dosáhne teploty cca 80C, tak obvyklý případ, který obvykle nepohorší, tj.CYKY 3x2,5 jištěná 16A v tepelně izolační stěně dosahuje 85C.

úbytek napětí a pod nesuďme, neznáme délku.
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #17 kdy: 22.11.2024, 11:58 »

dosáhne teploty cca 80C, tak obvyklý případ, který obvykle nepohorší, tj.CYKY 3x2,5 jištěná 16A v tepelně izolační stěně dosahuje 85C.

Ale pohorší. Výrobce jasně uvádí maximální dovolenou provozní teplotu do 70°C.  Také ale v katalogu uvádí u tohoto kabelu dovolené zatížení v zemi až 28A. Nicméně nevěřím tomu že kabel vede po celé délce v zemi. NA vzduchu už je to například "pouze" 18,5A  a musíme brát vždy nejhorší možnost. Ještě nutno upozornit že je to bez ohledu na další podmínky včetně délky, ....... již citované.

Pouze tvrdá data, líbit se nám nemusí, leč fyzika je neúprosná.

Nesouhlasím. To že to kabel možná snese, neznamená že s tím budu počítat a vykašlu se na normy. Tazatele navíc zajímá jak to má udělat správně, ne jak riskovat na hraně. TO by sem dotaz nevkládal.

úbytek napětí a pod nesuďme, neznáme délku.

Ale musíme to soudit. Když řekneme A, musíme říci i B. Tazatel musí mít ke svému rozhodnutí kompletní informace, aby se mohl rozhodnout správně. Dle tvých příspěvků by mohl soudit že když 2m CYKY 3x1,5 snesou 30A s minimálním úbytkem napětí i oteplením, nebude to vadit ani na délce 100m protože to nechceš brát v potaz. Tazatel nyní dostal ke svému rozhodnutí dostatek podkladů a proměnných, aby se na základě místních podmínek mohl rozhodnout správně jako odborník a ne jako bastlíř kterému to už párkrát prošlo tak co.

Neméně důležité je i to, že za své rozhodnutí a provedenou práci poté ponese nějakou odpovědnost. To i případě vzniklých škod. Osobně bych nechtěl stát proti soudnímu znalci v momentě požáru vzniklého od elektriky, kdybych předjistil 40m kabelu CYKY 3Jx1,5mm2 20A jističem. Rozhodně bych před soudem tahal za mnohem kratší stranu provazu.
Vlastně ani nevěřím že ty sám by jsi k tomu přistupoval jinak (obzvlášť z pozice RT),   nehledě na tvoje příspěvky.

Navíc laici čtoucí toto vlákno nabývají dojmu, že to s normami předpisy přeháníme, když omezujeme využití kabelu nižší hodnotou jističe, než který jim zde "doporučuješ" ty. Laik pak neví že musí brát ohled na mnoho dalších proměnných. Vnímá tvoje teoretické hrátky jako návod k tomu, aby to dělal tímto způsobem, což z pohledu revizáka beru osobně za velmi nebezpečné hrátky a špatný návod.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Jak doporučit připojení jednotlivých fází pro jednofázové spotřebiče a zásuvkové obvody?
 Poradíte mi jakou stanovit soudobost u bytové jednotky v BD?
 Jak vypočítat soudobost skupiny?
 Jaký je správný způsob uvedení jmen.proudu na výrobním štítku elektroměrového rozváděče?
 Bude stačit CYKY 4x25 na 87A?
 Jaké používáte součinitele náročnosti nebo soudobosti?
 Podle čeho počítáte příkon objektu dle PRE, nebo dle ČSN 33 2130?
 Jaké je max. možné zatížení kabelové přípojky?
 Potvrdíte mi stávající velikost jističe?
 Bude stačit na elektrifikovanou domacnost istic 3x25A?
 Jaký rozdíl je mezi příkonem Pi a soudobým příkonem Ps?
 Ako určiť činiteľ súdobosti?
 Jak rozdělit instalaci bytu na jednotlivé obvody s uvažováním soudobosti?
 Jak se stanoví soudobost pro oteplení rozvaděče?
 Je pro byt uvažovaná soudobost 0,6 dobrý odhad?
 Jak rozumně stanovit soudobost a prokázat správně dimenzované rozvody?
 Aky koeficient sudobosti, pouzivate pri rodinnom dome?
 Počítají se náběhové proudy do jistící schopnosti jističe před elektroměrem?
 Jaký zvolit průřez vodičů pokud je soudobost pouze 0,3?
 Lze provozovat více spotřebičů než zvládne hlavní jistič?
 Mozem pouzit pre stanovenie koeficienta sucasnosti B pre 3 RD normu 33 2130?
 Třídíme byty podle stupně elektrizace
 Pracujete s koeficientem přerušovaného chodu/zatížení kabelu?
 Jaká je soudobost odběru spotřebičů v bytě?
 Jak zapojit při určité soudobosti více 3f spotřebičů do limitovaného příkonu?
 Kolik % uživatelů může něco tušit o přetěžování obvodů?
 Jak vypočítat hlavní jištění pro rozvaděč s neznámými odběry?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.06 sekund, 22 dotazů.