Stačí CYKY 5x4 pro přívodní kabel od elektroměru k bytové rozvodnici?

<< < (2/3) > >>

Rostislav Mikl:
Tak jsem si stahl SICHR a zkusil si to nasimulovat ,   uf ,  vypada to ze je to v poho .

Ta hodnota tm je maximalní teplota vedení při vypínání přetížení.

A vychází menší než maximální tmax1,která je 120C.

Takže to jde použít . Ale je to opravdu na hraně.Pruřez 2,5 už program označil za nevyhovující .

Ta 6 by asi určitě byla lepší.

Jaroslav Klinský:
Chtěl bych upozornit ještě na jednu věc - pokud bude měněn jen přívod, pak bude problém ještě s další věcí. Z dotazu nevyplynulo, že v bytě je provedena nová instalace v soustavě TN-S. Pokud je původní - TN-C, pak nebude vyhovovat jak CYKY 5Cx4, tak i CYKY 5Cx6. Důvodem je ČSN 33 2000-5-54, čl. 546.2.1: "V pevných instalacích připojených na sítě TN s vodiči, jejich průřez není menší než 10mm2 mědi nebo 16 mm2 hliníku, se může jediný vodič použít zároveň jako vodič ochranný i střední za předpokladu, že ta část instalace, kde je tent vodič použit, není chráněna proudovým chráničem." Osobně bych se přikláněl k použití CYKY 5Cx6 (pokud je nová instalace),  jinak je nutné použít kabel CYKY 4Bx10.

Rostislav Mikl:
Udělal jsem úplně novou instalaci (starou el. jsem celou zrušil včetně přívodního vodiče,protože byl krátky do nové rozvodnice a musel bych ho prodlužovat).

Je to podle soustavy TN-S.Celé v mědi.

Asi bych se po tehle diskuzi přikláněl také k CYKY 5Cx6 ,ale již jsem to připojil přes CYKY 5Cx4.

Jaroslav Klinský:
Ještě k té 5x4 či 5x6 - jedná se o to, co možná v budoucnu budete chtít udělat. Sice nyní máte plyn, ale kde je napsáno, že za rok (možná - jen příklad) se nerozhodnete  Vy (nebo Vaše partnerka),  že si pořídíte varnou desku elektrickou a potom budete dělat stejně vše znova (možná). Když něco někde dělám, tak se snažím poradit i s vyhlídkou na možné rozšíření. Ale pokud je to již s 5Cx4 hotové, pak nemá cenu něco dál řešit a nechat to k budoucímu vývoji.  ::)

Jan Franěk:
Opakující se téma. Probírali jsme zde i to, že slabší kabel má větší odpor a tím se chová jako zátěž v obvodu. Po spočítání ztrát se doberete k tomu, že to co ušetříte na kabelu díky menšímu průřezu, to zaplatíte na ztrátách do dvou let.  :'(  Vždy nakonec vyjde lépe větší průřez.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana