Stačí CYKY 5x4 pro přívodní kabel od elektroměru k bytové rozvodnici?

(1/3) > >>

Rostislav Mikl:
Potřebuji připojit bytovou rozvodnici k hlavní rozvodnici na chodbě s elektroměrem - jedná se o 1f přípojku .

Použil jsem kabel CYKY 5 x 4 .

V bytě se bude používat jen elektrická trouba 1f . Sporák, topení a voda je na plyn.
Jistič v hlavní domovní rozvodnici je 25A.

Já používám v bytě 10A a 16A jističe.

V el.bchodě mi poradili ,že stačí kabel s průřezem 4mm,myslíte si ,že by to mohlo stačit?
Vše dělám sám a nemám projekt  :)

Alespoň mám elektro průmyslovku, ale slaboproud. 

Jaroslav Hasala:
Kabel CYKY 5Cx 4 je dost na hraně. Jistotou bude kabel CYKY 5Cx 6.

Projekt by jste neměl podceňovat, měl by být. Může ho po vás požadovat např. revizní technik.
Minimálně bych doporučoval předem vše pro konzultovat na místě s někým, kdo v oboru bytových elektroinstala cí aktivně působí.

Rostislav Mikl:
Chtěl jsem dát CYKY 5Cx 6, ale několik lidí z toho obchodu mě ujišťovalo, že 4 bude stačit.

Dal jsem na ně ,ale teď nevím jestli to bylo dobře.

V každém případě je kabel již asi teď na místě.  :-\

Co by se mohlo stát? Může se zahřívat nebo nastat nějaká jiná porucha?

Ještě je jedno řešení (tohle by asi elektrikari neměli cist :) ) ,  v tom kabelu je prakticky nepouzito 3 vodice,2 pro dalsi faze a 1 pro nulak. Mohl bych tu fazi duplovat, proste na privodu zapojit 2 vodice a v domovni rozvodnici je taky spojit ,prakticky by to pak bylo soucet obou prurezu 4 + 4 = 8 mm  . Ale to je asi hloupost ,co?

Petr Doležal:
CYKY ve zdi bez těsného souběhu s jiným kabelem viz příbal

Rostislav Mikl:
Jestli to dobře chápu - tak při max. proudu ,který utáhne ten jistič 25A by se přívodní kabel(neboli ten 1 vodič ) zahřál na 71 stupňů celsia?

To je docela dost se mi zdá. Ale to je jen pro případ maximálního zatížení.

Lze toho dosáhnout při zaptnuté pračce ,  troubě a např. mikrovlnce?

Podle mě pokud nepoužívám např.  el. bojler nebo sporák s el. varnou deskou tak za běžných podmínek takového zatížení nemohu dosáhnout .

Ale nevim jak to spocitat ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana