Kudy vest elektroinstalaci v rodinnem dome?
Pavel Lukas:
(poklona) , jelikoz jsem ve stadiu vystavby RD tak me zajimalo nekolik otazek ve smyslu kudy tahnout elektronstalac i.. Nemusite odpovidat na otazky proc 3 a ne 2 draty jake prurezy atd to me nezajima, resp v tom mam jasno, ani se nebojte zeto budu delat sam ackoliv na to mam VS vzdelani, narozdil od ruznych kutilu si vazim sveho casu vic a proto to bude delat nekdo z Vas coz me vyjde levneji... nicmene situace je takova: diskutoval jsem se dvema elektrikari, kazdy jina skola a kazdy jiny nazor nekdo taha dole ve vysce cca 30cm (vim ze na to je nejaka bezpecnostni zona) a pospojovava zasuvky zasebou nekdo to taha nahore a svadi dolu, at uz odbocky nebo smycky, .. samozrejme je to funkcne v podstate jedno dodrzi-li se zakladni veci, nicmene me zajima z prakticke zkusenosti co je lepsi? Dale jaky mate nazor na toto: kabely do elektroinstala cnich trubek ci "husich krku" a nebo ciste do zdi? Dokazi si predstavit ze za par let bude kazdy vypinac dovybaven stmivaci a podobnymi kravovinkami, mikrovlnka bude komunikovat treba s myckou-) zaluzie rolety budou centralne ovladane a bude to potreba dodatecne doplnit, proto si myslim ze je vhodne volit trubky.. Dale neuznavam nazor zasekani veskere elektroinstala ce ted, myslim si ze se v tomto odvetvi dost vyviji a z toho duvodu neni mozne zahazet pod omitku treba klubo koaxu a myslet si jak jsem nad tim vyzral..Moje predstava je asi takova mit po celem byte navic(mimo klasickou silovou elektrinu) natazeny trubky treba Koposacky 1525KA ci 32mm a pak postupne protahovat "draty" podle potreby jak se bude vyvijet situace (treba TV do detskeho pokoje driv jak za 15let nepotahnu a nechavat tam starnout kabely uz ted je nesmysl) proto by me zajimala nejaka struktura jak se to da udelat? V pripade ze potahnu trubku po celem obvodu steny, tak stejne v rozich pak kabel pravdepodobne neprotahnu proto by se to asi muselo doplnit nejakymi krabicemi atd.. co myslite treba o podlahovych kanalkach nebo rozvodech v podlaze oproti zdi a vubec by me zajimal pohled z praxe na toto tema.. bohuzel dnesni elektrikari jsou z mych zkusenosti spise takovy ze umi zapojit svoje 2/3 draty a tim jejich vzdelani konci, a o nejakem skladani do trubek nebo moderni elektroinstala ci vubec nechteji slyset (tim se nechci samozrejme nikoho dotknout, urazi se jen ten potrefeny)Ja se zabyvam slaboproudou elektronikou a vim ze na papire to vypada uplne jinak nez pak ve skutecnem svete proto se ptam lidi z praxe na svuj nazor... (poklona)
Petr Doležal:
Bylo by dobré ujasnit si, kolik peněz chci obětovat nyní a kolik v budoucnu, udělat si svou představu o funkci zařízení nyní i v budoucnu a dát si zpracovat projekt.
Vámi popisované "krávovinky" v dobrém slova smyslu jdou realizovat různými způsoby, od pouhého rezervního zatrubkování až po různé x-busy a WI-FI.
Stanislav Školník:
Mám dojem ,že ten RD bude držet pohromadě nejvíce kabeláž a trubky.
Možná výhoda při zemětřesení :-)
Jaroslav Hasala:
Volnou trubkou, protaženou po obvodu domu nebo bytu, přes všechny místnosti, určitě nic nepokazíte. A cenově to také nebude tak náročné. Uvažovat o tom, co bude za pár let, není vždy tak úplně možné. Vývoj se často otočí úplně jinak, než různí vizonáři předpokládájí - jako příklad lze uvést masové rozšíření mobilních technologií nebo internetu - který optimista v roce 1995 předpokládal, že v roce 2005 bude mít 70% obyvatel ČR vlastní mobilní telefon?
V klasických domovních rozvodech se zatím nic zvláštního nekoná, přibylo spotřebičů, ale rozvody se v podstatě dělají stále stejné. BUS systémy zatím rozhodně nepatří k běžnému vybavení domácností, předpokládám, že ještě pár let to nebude moc aktuální.
Když jsem v roce 1995 budoval vlastní RD, připravil jsem do všech pokojů trubky pro TV, telefon a ještě jednu prázdnou trubku, kterou jsem později použil pro lokální síť. K tomu ještě trubky pro EZS. Zásuvkami 230V jsem také nešetřil. Když to viděli někteří kolegové, jenom nechápavě kroutili hlavou. Dnes se mi to všechno hodí, kdych to měl dělat znovu, ještě bych něco přidal.
Současným trendem je dělat instalace bez odbočných krabic, světelné okruhy se spojují pod spínači. K tomu jsou více než vhodné hluboké instalační krabice KPR 68, zbyde místo např. i pro stmívač. Pro instalace se běžně používají vodiče CYKYLO, instalace v trubkách moc "nefrčí" - je to podstaně pracnější než CYKYLO pod omítkou. Ale samozřejmě do trubek je možné později něco přidat, i když v současné době mi není tak úplně jasné, co by to mělo být.
Pavel Lukas:
Co se tyka financni stranky.. od boku strelim ze je v RD treba 300m cest elektroinstala ce (jestli jsem to prestrelil nebo podcenil nevim ale pri domu 10x12 a pocitani v kazde mistnosti dokola to tak cca vychazi.. a pri cene 10kc/m trubky+kolena je celkova cena navysena treba o 5000 coz v celkove cene je nekolik pct a takto velke castce nevenuji pozornost, myslim si ze je to vhodne doplneni domu za minimalni naklady.. pri prvnim protazeni kabelu nejakou pripravenou trubkou se tato castka nekolika vrati..
prave proto, ze se neda odhadnout vyvoj do budoucna prave proto volim trubky, o tech trubkach jsem jiz presvedcen (o tech prazdnych mimo zakladni elektroinstala ci urcite) spis me zajima kudy je vhodne to vest, pripadne poznatky z praxe.. ono natahnout trubku dokola je sice pekne snadne , ale neverim tomu ze tam protahnu kabel napoprve, podle me je nutne to volit v nejakych kratsich usecich ..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana