Jakou barevnou kombinací žil dnes zapojite vypínač?

(1/5) > >>

Josef Dolejšek:
Vypínač řazení 1 se připojoval kabelem v barevném provedení 2A (ČE+HN, nebo 2x ČE). Podle nové normy se budou od 31.3.2006 vyrábět dvoužilové kabely jen v provedení 2O (HN+MO). Jaké pak použijete kabely pro připojení výše zmíněných vypínačů? Použijete 2O a modrou přeznačíte, nebo budete všude pokládat kabely 3O (ČE+HN+ŠE) a jednu žílu nezapojíte? V sovislosti s tím si vzpomínám, že staré normy říkaly, že vodič s izolací ZE/ŽL nesmí být přeznačován a nesmí být použit pro jiné účely, než jako ochranný (a naopak),  zatíco vodič s izolací MO mohl být přeznačen a použit i jinak, než jako střední (a naopak). V nových normách jsem již toto ustanovení nenašel.

Karel Kosina:
Domnívám se, že jak uvádíte možnost přeznačení, dle ČSN IEC 446 toto i nadále připouští, ale dle mého to není to pravé, jak se říká "ořechové" a tak raději 3-O, někdy se může rezerva hodit.

Jan Kostka:
Pokud se vodič světle modrý nepoužívá jako neutrální nebo střední (nulový),  může být tato žíla použita i pro jiné účely (ale ne jako ochranný vodič). Světle modrý vodič se běžně používá jako fázový (např. přívody k třífázovým motorům).
viz ČSN 33 0166, ČSN IEC 446, ČSN EN 60446 (ČSN 33 0165).
V návrhu harm. dokumentu prHD 60364-5-51:2005 Elektrická instalace v budovách - část 5-51 se dokonce jako příklad použití vodiče modré barvy uvádí jeho použití k spínači spotřebiče. Připravované dokumenty neobsahují požadavek na přeznačování tohoto vodiče. Takže nepřeznačujte.
Výše uvedené je podrobněji rozebráno v časopisu ELEKTRO 11/2005 strana 12 a 13, autor ing. Michal Kříž, IN-EL.
Velmi souhlasím s "elektrotechnik musí vědět, o jaký obvod se jedná, aniž by značení vodičů přesně odpovídalo základním zásadám pro značení vodičů nulových (neutrálních) a středních." (TNK 22)
Modrým vodičem většinou teče nějaký proud, je to pracovní vodič. Nelze ho odpojovat a beztrestně se ho dotýkat. A někdy kope i když je připojený.

Jan Alin:
Už vidím jak po nějakém čase vyjde v nějaké normě že světlemodrá barva je vyhrazená zrovna tak jako z/ž a pak zase budou diskuze co s tím. Těžko budu obhajovat že jsem ve světelném obvodu použil modrý jako střední ke svítidlu a k vypínači jsem v tom samém obvodu použil také modrý ale jako fázi. Mě se prostě    tenhle zmatek nelíbí a ať to kdo chce obhajuje jak chce po mě modrý jako fázový nenajdete ani v minulosti ani v budoucnosti a dokonce ani přeznačený.

A kdo chce vidět super barvy ať se koukne do nějakého korejského soustruhu, tolik barev ani neznám :-).

Libor Cr.:

To Jan Alin úplný souhlas dodnes nepřeznačuji nepovažuji to
za profesionální, vždy používám vodiče potřebných barev, ale jestli opravdu
přestanou vyrábět kabely 2A, 3D, 4C
tak nevím co budu dělat, dávat kabely s nevyužitou žílou navíc mě moc nenadchlo
a tvrzení, že je to rezerva která se možná někdy využije (z 99% určitě ne) a
že to koncový uživatel zaplatí a kabelovka vydělá atd. neberu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana