Jakou barevnou kombinací žil dnes zapojite vypínač?
Jan Alin:
On se dá každý článek normy vysvětlit různě účelově. Logicky by to mělo být tak že když v elektroinstala ci rozdělím z/ž PEN na PE-z/ž a N-modrý tak za místem rozdělení už nepoužiju modrý vodič k jinému účelu aby nemohlo dojít k záměně. Ovšem mnozí si to vysvětlují po svém jak se to hodí. Už jsem se setkal s názorem že pokud jsou normy doporučené tak vlastně neplatí a fáze v z/ž vodiči je v pořádku pokud je to uvedeno v dokumentaci (tenkrát jsem málem dostal infarkt :-( ).
To že pokrok jde dopředu ještě neznamená že jde vždy správným směrem. Přebírání evropské legislativy u nás probíhá velice mírně řečeno poněkud rozpačitě a občas evropské firmy nechápou ten zmatek co tu máme. Chtělo by to aby existoval orgán který je oprávněn odpovídat na dotazy ohledně předpisů a jeho odpovědi by měly být jednoznačné a právně závazné. Vždyť na různých školeních se nad některými otázkami nedohodnou ani lektoři, jak se v tom mají vyznat ti ostatní. No a odpověď kterou jsem slyšel že konečné rozhodnutí je v případě sporu na soudu je sice demokratické ale poněkud mimo protože soudce si stejně musí vyžádat odborný posudek protože sám nemá vzdělání v elektrotechnic e.
Vždycky se u těhle problémů akorát zbytečně naštvu a vypadne za mě nějaká blbost a deset pravopisných chyb, takže se předem omlouvám :-).
Jiří Fuksa:
To: pan Alin
Normy jsou nezávazné do doby než něco vyrobíme nebo nainstalujeme. Pak jsme nuceni ze zákona
(a ten závazný je)vydat prohlášení o shodě a prokázat s jakými předpisy a normami se naše dílo shoduje.
A teď s nadsázkou. Vy neznáte ochranu fázováním?
Když je fáze na z-ž ochranném vodiči, těžko vám někdo ukradne takto chráněné zařízení.
Jan Alin:
S tou závazností je to přesně tak jak říkáte.
Ochranu fázováním znám :-) ale také znám případ kdy někdo dokázal demontovat zásuvkové skříně pod napětím tak že přívodní CYKY 5Cx10 zůstal pod napětím, bez vyhozeného předřazeného jištění a ty dráty zůstaly jen odpojené ze svorek bez izolace. Dodnes nevím jak to dokázal dostat ven z vývodky :-) ale určitě by se jako šikovný elektrikář uživil.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana