Je mozne zapojit ovladani svetla z vice mist pomoci vypinacu 6-7-7-7-6?
Jaroslav Hasala:
Docela často se stává, že spínač č. 6 nebo 7 zůstane v mezipoloze (většinou je to způsobené nesprávnou montáží), potom je nutné oběhnout všechny spínače a zkusit je přepnout. U spínače č. 7 někdy při zkratu (i spálení žárovky) může dojít k "přivaření" jednoho kontaktu, spínač se zdá být v pořádku, ale nepracuje správně. Dost problematické je ovládání z více míst spínači č. 6 a 7 u zářivek.
Pro mě osobně je ovládání osvětlení z více než cca 5 míst pomocí spínačů č. 6 a 7 asi konečné, u většího počtu míst bych zřejmě raději použil impulsní relé. U zářivek max. 3 místa.
Libor Cr.:
To Jaroslav KOŘÍNEK nejsou to bludy, je to moje zkušenost,
Moeller rozhodně není z tržnice a i ten jsem už jednou vyměňoval cca po půl roce, ale
většinou vyměňuji různé verze relé pod vypínač které většina používá (já ne
protože do 6 kusů to dělám klasicky vypínači a ještě se mi nestalo aby jich měl
někdo v bytě, nebo rodinném domě víc a ve společných prostorech domů to řeším
vždy časovými relé, nebo pohybovými senzory). Pokud jde o firmu Hager nesouvisí to přímo s impulsními
relé, ale narazil jsem na rozvaděč osazený komplet touto značkou stáří cca max.
5 let a ani jeden ze tří osazených chráničů nebyl funkční což mě od této značky odradilo, taktéž provedení se nedá s OEZ, nebo Moellerem srovnávat.
To Petr Moravec, rozhodně
nesvorkuji N a PE pod každým vypínačem spoj na N a PE je jen jeden pod
vypínačem. ostatními vypínači prochází jen ovládací vodič 2A a za zvěrstvo
spíš považuji el. instalace s hromadami rozvodných krabiček pokud možno
těch velkých 98 :) osazených věnečky a čokoládami, to prostě v dnešní
době wago svorek jak z estetických tak praktických hledisek nedělám.
Petr Moravec:
V mé reakci ze dne 10.11.2005 / 8:58
Kde jsem použil slovo zvěrstvo, toto nebylo myšleno na vlastní svorkování v krabicích pod vypínači, proti tomu naprosto nic nemám, naopak jsem jeho zastánce.
Ovšem zvěrstvem jsem nazval variantu, kdy z jedné strany (např chodby)je do první krabice pro přep č.6 přiveden přívod CYKY 3C a dále pokračuje kabel 4C
přes všechny přep č.7 a z poslední s přep č.6 je vyveden kabel 3C pro svítidla.
No a při instalaci, montér všechny N a PE v přepínačích č.7 přestřihne
a znovu nasvorkuje to jsem nazval zvěrstvem.
Tolik spojů na PE a tolik spojů celkově na pracovním okruhu mi opravdu přijde nevhodné.
:-).
Libor Cr.:
To Petr Moravec s tím naprosto souhlasím, ale normální elektrikář spoj na PE a N udělá jen jeden maximálně dva, bez ohledu na počet 6-7-..-7-6.
Štefan Beláň:
TO: Moravec a Cr.Osobně na spojích PE a N pod každým vypínačem nevidím nic hrozného. Je to běžná praxe při používání kabelů CYKY 5Cx1,5mm2.Co se týče impedance na svítidlech, ta je zvýšená z důvodu přechodových odporů na vodiči L, procházejícím přes X vypínačů. Tento odpor nemá žádný vliv z hlediska ochrany. Zvýšená impedance určitě není způsobená svorkami Wago! P.S. Zkuste si změřit odpor (impedanci) vodiče PE na svítidle s použitím solidní impedance fazového vodiče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana