Lze použít 4 kolíkovou 3f zásuvku?
Petr Moravec:
Pokud vám jde pouze o výměnu zásuvky a kabel je
4B (č-h-č-zž) tak, tam 5-ti kolík nemá smysl.
Ale pokud používáte z této zásuvky spotřebiče ve venkovním prostoru, tak ten chránič je podle
ČSN 33 2000-4-47 čl.471.2.3 povinný u zásuvek do 20A.
Takže jinak.
Podle norem platných v době realizace na onom místě vyhovoval 4-kolík. Výměnu zásuvky jako takové, bych nepovažoval jako rekonstrukci a není to proti ničemu, ale z hlediska vašeho klidu, bych se zamyslel, stojí-li vám za to zvýšit bezpečnost.
Otázka: co z oné zásuvky provozujete?
Například já sám mám na zahradě instalovánu 4-kol. zásuvku 16A a tuto používám výhradně pro čerpadlo a občas pro míchačku oba tyto spotřebiče jsou motorové a vodič N vůbec nepotřebují, tudíž mám instalován i chránič a považuji tuto zásuvku za TN-C-S. Samozřejmě PE (ZŽ) nesmí procházet chráničem!!
Pokud ovšem nemáte par 6;7; 8 vyhl 50 /1978 Sb a nevíte o čem to tady píšu, tak. Se do úprav nepouštějte a zkuste vyhledat odborníka.
Petr Moravec:
Pan Beláň mě předstihl, když jsem tvořil a napsal to
stručněji a správně, ze 4-kol s chráničem opravdu nelze provozovat zařízení využívající pracovní N.
Štefan Beláň:
Cituji p. Moravce"Pokud vám jde pouze o výměnu zásuvky a kabel je
4B (č-h-č-zž) tak, tam 5-ti kolík nemá smysl."
S tímto naprosto nesouhlasím a tvrdím, že v domácnostech (nikoliv v průmyslových provozovnách pro jednoúčelové použití), musí být vždy 5 pólová zásuvka, ať je přívod 4x nebo 5x!
Petr Moravec:
S panem Beláněm se nepřu ten má a zná všechny normy :-), já to mám špatné musím je kupovat uf.
Poučte mě ještě trošku a dejte číslo a článek.
Umím si představit důvody proč tomu tak je.
Úvaha:
Máte-li nové spotřebiče s 5-ti kolíkovými vidlicemi,
tak by vás to mohlo svádět tyto vyměnit a to by bylo opravdu nevhodné, to samozřejmě bude lepší ta klema(propojka) v 5-ti dutinkové zásuvce. Je to tak pane Beláni?
Svatopluk Kolínek:
Zásuvku používám pouze pro cirkulárku venku. Ta nulový vodič PE nepotřebuje, stačí ji PEN. Proto si myslím, že 4 kolík by stačil. Zásuvka bude 32A, takže chránič není povinný. Je to tak ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana