Lze použít 4 kolíkovou 3f zásuvku?

(1/12) > >>

Svatopluk Kolínek:
Potřebuji nahradit starý typ kovové 3f zásuvky novou v umělohmotném provedení. mohu ještě použít v domku 4 kolíkovou, nebo musí být 5-ti kolíková ? Síť je naposled před 20 léty revidovaná jako TN-C.

Milan Karvánek:
Otázka zní, proč chcete původní zásuvku asi 380V/25A v kovovém provedení měnit? I před 20 lety se již používaly plastové kulaté zásuvky 380V/16,32,63A, nikoli kovové. Pro původní provedení sítě TN-C by ve své době 4 kolík byl v pořádku. Nejdříve je potřeba si ujasnit jaký spotřebič potřebujete připojit? bude se používat uvnitř nebo venku? Z toho vyplyne jestli postačí pouhá výměna za pouze modernější typ zásuvky, při zachování sítě TN-C, nebo bude nutná výměna kompletní se změnou na TN-S a případně s instalací proudového chrániče.

Jaroslav Kořínek:
Nevidím jediný důvod proč nepoužít 4kolíkovou /TN-C)el.instalace ještě v platnosti čsn 34 1010 čl.72,73, + obr. 5, zapojení zásuvek.

Milan Karvánek:
No dobrá, to já také vím, ale pokud by to mělo být venku, nebo co já vím...,   no třeba já bych si doma rád zvýšil bezpečnost chráničem i když mi to přímo ČSN nenařizuje.

Štefan Beláň:
4 pólovou zásuvku určitě NE. Musíte použít 5 pólovou a pokud je zásuvka umístněna venku (určena pro venkovní zařízení) a jištění je do 20A, tak má být chránič 30mA.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana