Lze použít 4 kolíkovou 3f zásuvku?
Jaroslav Hasala:
To Nosek:
Ve svém předchozím příspěvku jsem mluvil o kontaktu v zásuvce, ten vždy byl PE (stromeček).
Jako přívod do zásuvky samozřejmě může být připojen vodič PEN, ale ze žádné zásuvky už nesmí být připojen PEN, jenom PE. Proto ty stromečky :-)
To Moravec:
Ano, osobně bych chránič doporučoval, pro větší bezpečnost. U přívodního kabelu pro zásuvku budou fáze připojeny přes chránič, zeleno/žlutý vodič bude připojen na sběrnici PE nebo PEN. Svorka N na chrániči nebude připojena, tedy pokud nebude přes chránič zapojeno i něco dalšího.
Petr Moravec:
To Hasala
já právě také, Jen jsem zvědav na názor pana Beláně,
jak by to řešil on a jestli konečně připustí možnost použít 4p zásuvku.
Josef Nosek:
To Hasala.
Nemám po ruce zásuvky abych se podíval jestli tam mají stromeček nebo jiné označení. Vycházím z normy ČSN 34 1010 a 33 2000-4-46,kde jsou obrázky se schématy a ze 4polové vidlice je napojen PEN. Norma 33 2000-4-46 z roku 1995 i 2002 udává že toto zapojení je nezádoucí ale přípustné na přechodnou dobu u dosavadních instalací. Normu vypracoval Elektrotechnic ký zkušební ústav. Buďto vypracoval chybnou normu, nebo výrobce vyrábí špatné zásuvky. Vycházejme z toho že odhadem 80% domů které mají nějaké technické zázemí, mají 4polové zásuvky. Ty zásuvky tam budou ještě 10-20 let možná déle, pokud je nějaký závazný právní předpis nezakáže. Znám dost spotřebičů které mají pracovní i ochrannou nulu a z těchto zásuvek se připojují. Nikomu svůj názor nevnucuji ale vycházím z těchto faktů.
Co s tím? Ty zásuvky tady jsou a používají se.
Milan Karvánek:
TO: Hasala > Vysvětlete mi prosím: pokud je v zásuvce 4P kontakt PE (jak tvrdíte), jak se označí vodič napojený z této svorky na konci kabelu ve stroji? Pokud by to bylo PE jak tvrdíte, jak by se na něj mohl připojit stroj, který potřebuje pracovní nulu, tedy postaru PEN? Takových strojů je spousta, třeba i mnohá větší cirkulárka se stykačem. A podotázka: jak to mohli původní normostrůjci ČSN 341010 dopustit?
Jaroslav Hasala:
U ČSN 34 1010 (1965) se ničemu nedivím, ale v ČSN 33 2000-4-46 bych to nečekal, ale máte pravdu, je to tam - v příloze NK. Předpokládám že to tam zůstalo omylem. S tou přechodnou dobou je to skutečně velmi nejasné.
U těch spotřebičů to není tak jednoznačné, bývalo zvykem, že ovládání popř. osvětlení bylo napojeno z transformátoru 380/24A nebo 380/220V, takže N vodič na přívodu nebyl potřeba. U novějších strojů se předpokládá pětipólové připojení, připojení do čtyřpólové zásuvky není správné, ale vykládejte to někomu, když to funguje... Jen tam už potom nemůže být chránič.
Vím, že u mnohých strojů je použitý PEN ale určitě to nepovažuji za správné. U takovýchto strojů by měl být pětižilový přívod a měly by se připojovat z pětipólových zásuvek. Nebo použít to trafo. Když takovýto stroj potřebuje připojit někam, kde je chránič (nejlépe před elektroměrem), tak jak to uděláte?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana